Nu och under kommande veckorna

Facebook släpper ny, snabbare version av Messenger

Som utlovat släpper Facebook nu en omgjord version av Facebook Messenger.

Publicerad Uppdaterad

Det var i april förra året som Facebook berättade att man arbetade på att ta fram en mindre, mer snabbladdad Messenger-app. Nu och under de kommande veckorna rullar den ut till Ios-användare världen över. 

Vad Facebook har gjort är att de har skrivit om koden till Messenger-appen från grunden. Resultatet enligt bolaget själva är att appen ska vara dubbel så snabb att starta och ska bara vara en fjärdedel i storlek, jämfört med den tidigare Ios-appen.

Messenger släpptes som egen app första gången 2011 och sedan dess har Facebook i olika steg lagt till funktion efter funktion. 2018 släpptes en förenklad version där man gjorde om gränssnittet för att appen skulle bli enklare att använda, men under huven var komplexiteten kvar. Det har man nu tagit tag i och resultatet är nya Messenger-appen för Ios.

Android-appen får inte samma behandling

Facebook nämner i dagsläget framförallt Ios-appen och planerna för Android-appen blir inte densamma. Anledningen är bland annat att Facebook för Android redan erbjuder Messenger Lite som är en enklare, mindre version av Messenger. Facebook säger att de försöker utnyttja de unika fördelarna med respektive plattform och en stor del av omgörningen för Ios-appen inkluderar att utnyttja funktioner som särskilt finns i Ios. Trots detta så säger man att även Android-appen kommer att få vissa nyckelegenskaper från Ios-appen för att framöver förbättra prestanda och stabilitet även i Android-appen.