https://www.mobil.se/nyheter/facebook-stoppar-forinstallerade-appar-pa-huaweis-telefoner
567114
Nyheter
Kan fortfarande laddas ned

Facebook stoppar förinstallerade appar på Huaweis telefoner

Motgångarna för Huawei i kölvattnet av den amerikanska svartlistningen fortsätter komma i en strid ström. Det senaste är att Facebook nu stoppar förinstallation av alla sina appar på den kinesiska tillverkarens telefoner.

Sedan den amerikanska regeringen valde att svartlista Huawei så har företag efter företag med bas i USA valt att upphöra att leverera till den kinesiska telekomjätten. Det återstår till exempel att se hur länge telefonerna får köra något annat än open source-versionen av Android, och flera komponenttillverkare som avslutat allt samarbete lär åtminstone på sikt göra det svårt för Huawei att få fram telefoner av högsta kvalitet. Och nu kommer ännu ett slag mot Huawei, då Facebook valt att stoppa alla förinstallationer av det sociala nätverkets samtliga appar på telefonerna. Det innebär att nya Huaweitelefoner inte kan levereas med Facebook, Messenger, Whatsapp eller Instagram installerade från start. 

Påverkar inte befintliga telefoner

Stoppet innebär ingen förändring när det gäller Huaweitelefoner som redan släppts med apparna förinstallerade. Användarna kommer fortfarande att kunna uppdatera dem som vanligt. När det gäller kommande Huaweitelefoner så kommer man dessutom även fortsättningsvis att kunna ladda ned Facebooks appar från Googles Playbutik, men då svartlistningen även kan innebära att Playbutiken försvinner från Huaweis kommande telefoner så kan även den lösningen bli en omöjlighet på sikt. Med tanke på att Facebook sett sig nödgade att ta det här beslutet, så blir det förstås intressant att se hur andra amerikanska tjänster agerar i frågan framöver. Huawei har inte kommenterat saken ännu.