Rättvis

Fairphone 2 lanserad - som modulär telefon

Holländska Fairphone är tillbaka med sin andra lur, denna gång i modulärt format.

Publicerad Uppdaterad

Fairphone fick riktigt mycket uppmärksamhet när de släppte sin första lur och de 60 000 exemplar som tillverkades sålde slut nästan direkt. Poängen med luren är att vara fri från bland annat konfliktmineraler och på så sätt vara en schysstare tillverkad lur.

Nu är Fairphone 2 här och det verkar kunna vara en rätt trevlig lur även specifikationsmässigt. Android 5.1 snurrar på en fem tum stor 1080p-skärm tillsammans med två gigabyte arbetsminne, 4G, stöd för dubbla sim-kort, Qualcomms Snapdragon 801 och en kamera på åtta megapixel. Inte helt fy skam alltså.

Vad som är nytt denna gång är att många av dessa delar går att byta ut i framtiden, ungefär som hos Googles Project Ara. Skillnadens mot Googles projekt är att du måste skruva isär telefonen för att byta delar, men det ska ändå vara görbart till skillnad från andra lurar. 

Just den funktionen gör att telefonens livslängd teoretiskt kan bli betydligt längre, vilket gör att det inte längre är enbart konfliktmineraler som Fairphone bekämpar, utan även allmän stress på miljön.

Telefonen finns inte till försäljning riktigt än, men du kan skriva upp dig på en intresselista på Fairphones sajt så länge.