https://www.mobil.se/nyheter/fairphone-v-rldens-f-rsta-r-ttvisa-lur
517878
Nyheter
Ska släppas under 2013

Fairphone: Världens första "rättvisa" lur

Fairphone från Nederländerna ska på att bli världens första rättvisa smarta mobiltelefon. Nu säger företaget att man siktar på att släppa en Androidtelefon under 2013.

I dag är många mobiltelefontillverkare beroende av så kallade konfliktmineraler - guld, tenn, tantal och volfram. 

Anledningen till att dessa kallas just konfliktmineraler är att det enligt FN finns en tydlig koppling mellan vinsterna från gruvbrytningen av dessa mineraler, och brutala brott mot civila i exempelvis Kongo-Kinshasa, skriver DN.

Konfliktfria mineraler

Det sociala företaget Fairphone har sedan en tid tillbaka talat om att man vill tillverka och sälja en mobiltelefon som ska vara "fri från dåliga arbetsvillkor".

Enligt företaget använder man endast mineraler från Kongo som är helt konfliktfria. Guldet som används i tillverkningen kommer att vara Fairtrade-märkt.

Man samarbetar även med organisationerna IDH och Laborvoices när det gäller arbetsvillkoren på fabrikerna. För att göra tillverkningen ännu mer miljövänligt arbetar Fairphone med elektroniskt avfall, och uppmanar människor att skicka in sina begagnade telefoner (endast i Nederländerna) till företaget.

Kan byta till Firefox OS

Fairphone siktar nu på att tillverka 5 000 Androidtelefoner som ska släppas senast i slutet av 2013. Till framtida modeller funderar företaget dock på att byta operativsystem till Firefox OS.

Företaget uppger att man har fått till ett samarbete med operatören Vodaphone, och att det holländska telekomföretaget KPM har beställt 1 000 telefoner.

Ni som vill läsa mer om projektet kan göra det på Fairphones hemsida.

Tipstack till Lucas!

Källa