https://www.mobil.se/nyheter/fairphone-2-visas-upp-n-sta-vecka
559350
Nyheter
Rättvisemärkt mobil

Fairphone 2 visas upp nästa vecka

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/fairphone2.jpg?itok=4e4_Ayxo', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/fairphone2.jpg?itok=QHjDzjKD', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/fairphone2.jpg', w: 998, h: 528, title: ' ' },]
Fairphone meddelar att de kommer att visa upp sin andra mobil nästa vecka.

Mobilbranschen har inte precis rykte om sig att stå för etisk produktion, och bland annat frågor om oacceptabla arbetsförhållanden i fabriker och användande av sällsynta metaller som bryts i krigszoner dyker upp med jäma mellanrum.

Fairphone, baserade i Holland, har gett sig in på att bygga mobiler för dem som vill att deras telefoner ska vara producerade på ett juste vis. Deras första mobil är slutsåld, och nu meddelar man att man är redo att visa upp sin andra mobil nästa vecka.

En stor del av företagets trovärdighet hänger förstås på att Fairphone kan öppet redovisa hur deras produktion går till. Därför är det redan känt att man designar mobilen själva tillsammans med industridesignkonsulterna Hu-Do, att den kinesiska tillverkaren HI-P står för produktionen, och att mobilen baseras på ett chipset från Qualcomm. Av bilden på kretskorts-prototypen ovan framgår också att mobilen ser ut att få plats för dubbla sim-kort.

En av orsakerna till att man valt Qualcomms Snapdragon-chipset är att den första modellen fick kritik för att den inte fick uppdateringar till nyare versioner av Android. Det i sin tur berodde på att chipsetleverantören Mediatek inte stödde det. Fairphone hävdar att man vill att deras telefoner ska användas under många år, för den som inte vill bidra till att telefonen är en slit&släng-produkt, och då är det förstås viktigt att mobilen kan få framtida uppdateringar under en längre tid.

Fairphone har ännu inte angett någon exakt dag nästa vecka då den nya telefonen ska presenteras.

Källa

Ämnen