https://www.mobil.se/nyheter/fingeravtryckslasaren-i-galaxy-s10-gick-att-lura
566846
Nyheter
Skulle inte vara möjligt

Fingeravtrycksläsaren i Galaxy S10 går att lura med 3D-utskrift

Den ultraljudsbaserade fingeravtryckssensorn i Samsungs Galaxy S10 skulle vara mer eller mindre omöjlig att lura, men nu har en person ändå lyckats med konststycket.

Man kan förstås fråga sig hur långt en person är villig att gå för att komma över innehållet i en telefon. Att det skulle vara lätt att lura den ultraljudsbaserade fingeravtrycksläsaren i Samsungs Galaxy S10-telefoner vore onekligen en överdrift. Men det är å andra sidan ingen större överdrift än att påstå att det inte går, vilket är vad tillverkaren Qualcomm faktiskt har hävdat. ”Vår ultraljudsbaserade fingeravtrycksläsare kan identifiera blodflödet i fingret och stoppar hackare från att lura enheten med ett foto eller ett avtryck” skriver man. Men det stämmer inte, då en användare nu har publicerat ett klipp som visar att det faktiskt är möjligt. 

Krävdes en del pyssel

Användaren började med att ta en bild på sitt fingeravtryck från ett vinglas, bearbetade det i Photoshop och skapade sedan ett gjutet avtryck i 3D som kunde användas för att låsa upp telefonen även när han bar gummihandskar. Det krävdes förvisso tre försök innan det hela lyckades, men det är ändå en påminnelse om att man kanske inte ska förlita sig i allt för hög grad på enbart biometrisk autentisering.