Snarkstatistik

Fitbit kan börja spåra snarkningar

Ytterligare en form av hälsoövervakning, fast möjligtvis med tveksam nytta.

Publicerad Uppdaterad

När nyfikna utvecklare började undersöka den senaste versionen av Fitbits app för Android upptäcktes funktioner för att registrera snarkningar och för att möta ljudnivåer i sovrummet (utöver eventuella snarkningar). Funktionen som kallas Snore & Noise Detect använder mikrofonen i smartklockan för att registrera ljuden i omgivningen och lagrar sedan statistik för det som den identifierar som snarkningar. Enheten ska dock inte ha någon möjlighet att särskilja olika personers snarkningar, så om du inte sover ensam i rummet kanske inte alla snarkningar tillhör dig.

Funktionen mäter dessutom kontinuerligt omgivningsljudet i sovrummet och visar ljudnivåerna i form av statistik från upp till 30 dBA som klassas som mycket tyst och sedan stegvis upp till mer än 90 dBA som klassas som högt ljud.

Att hela tiden ha mikrofonen aktiverad kräver en hel del batteri, så det rekommenderas att du har klockan laddad till minst 40 procent innan du går och lägger dig.

Fitbit är numera en del av Google och uppgifterna om en kommande snarkspårning rimmar väl med vad Google nyligen lanserat i form av nya Nest Hub. Den har en radar som när enheten står vid sängkanten kan mäta din sömn, hur du andas och hur du sover. Den kan dessutom regidtrera just ljud i form av snarkningar eller hostningar och vet även hur ljust eller mörkt det är i rummet. Snarkmätningen är något som Google utvärderar och nu efter lansering är den gratis för de med Nest Hub. Framöver utvärderar dock Google enligt egen uppgift om det ska bli en del av Fitbit Premium och det rimmar ju väl med uppgifterna ovan.