Tre armband

Fitbits nya enheter utannonserade

Charge, Charge HR och Surge är Fitbits nya trio aktivitetsmätare, men bara en går att köpa i år.

Publicerad Uppdaterad

Av de tre armband (som läckt som ett såll innan) Fitbit utannonserat idag (ingen uppföljare till One, crap!) är det Charge som också går att beställa från och med idag. Rent praktiskt är det samma enhet som Fitbit Force, som släpptes tidigare i år. Skillnaden är att den här enheten inte ska orsaka allergiska reaktioner som gjorde att den förra enheten fick dras tillbaka helt och hållet. I fallet Charge innebär det steg, sömn, trappor, kalorier samt notiser från smartphones i en maskin som klarar sju dagar utan att behöva laddas. Enheten ska dessutom vara intelligent nog att begripa när du går och lägger dig utan att du behöver ställa in den biten själv för att mäta sömn. Charge går på 130 dollar nu när den släpps.

I början av nästa år kommer även Charge HR som byter ner sig till fem dagars batteritid, men istället lägger in en pulsmätare som tillsammans med övriga data förbättrar beräkningen av din kaloriförbrukning under dagen. I övrigt har den samma funktioner som Charge och den lite högre prislappen på 150 dollar.

Någonstans samtidigt kommer även den smarta klockan Surge. Eller smart och smart, den fixar samma typ av notifikationer som de andra två plus möjligheten att styra din musik från handleden. Utöver en större skärm innehåller enheten även GPS för att mäta löprundor och den större storleken gör även att batteritiden ska öka till sju dagar (oklart om GPS-rundor är medräknade i den biten, troligen inte). Surge kommer i sin tur att säljas för 250 dollar när den släpps.

Är smartphonenotiser och pulsmätare/GPS tillräckligt för att kalla sig en aktivitetsmätare förberedd för 2015? Vi hade givetvis hoppats på fler datapunkter som kunde utvinnas från sensorerna, exempelvis pluspoäng på dagssammanfattningen för att ha arbetat stående istället för sittande eller liknande, men istället handlar det om hårdvaruuppgraderade delar och inte allt för mycket utnyttjande av den tekniken.