Qualcomm

Fler detaljer om Snapdragon 820

Nästra chipset från Qualcomm ska göra så att även en blöt skärm känner av dina fingrar.

Publicerad Uppdaterad

Tillverkaren av mobilindustrins mest populära chipset har avslöjat fler detaljer om dess kommande chipset Snapdragon 820. 

Chippet medför teknik som ska förbättra mobilernas kameror. Qualcomm skriver bland annat att chippet inför en ny sorts brusreducering och en algoritm som ska förbättra ljusbalansen i kamerabilder.

Grafikdelen Adreno 530 kommer att dra 40 procent mindre ström och har 40 procent högre beräkningskraft än föregångaren Adreno 430. Energiförbrukningen minskas genom en annorlunda tillverkningsteknik (FinFET) och en särskild strömhanterare för GPU:n.

Vill du koppla upp grafikdelen till en TV går det att strömma 4K-video i 60FPS via HDMI 2.0 eller trådlöst i 30 FPS. Tre kameror kan användas samtidigt med hjälp av en bildsignalsprocessor som heter Spectra Camera. Adreno 530 stödjer även en särskild API för 3D-rendering vid namn Vulkan som ska rendera grafik snabbare än till exempel OpenGL ES. Tekniken ska vara mer komplicerad att använda än OpenGL ES men ger utvecklare samtidigt mer kontroll över hur mobilens processor används. 

Intressant är också att chippet ska göra att telefonen känner av när du rör skärmen bättre. En av fördelarna med detta skriver Qualcomm är att även om skärmen är blöt eller om du använder handskar så ska touch-sensorn fungera.

Enligt Qualcomm kommer chippet inte att släppas förrän under det första halvåret 2016. Möjliga modeller som kan lanseras med chippet är Nexus-telefonerna som ryktas släppas det här året. Det är möjligt att telefonerna inte släpps förrän senare om de ska ha Snapdragon 820.

Källa