Kontanter på väg ut

Fler svenskar betalar med appar än med kontanter

Svenskarnas betalvanor har förändrats drastiskt de senaste åren.

Publicerad Uppdaterad

Nu har det blivit vanligare att svenskar betalar med en app i stället för med kontanter.

För nionde året i rad har den riksomfattande undersökningen ”Sverige Betalar” genomförts och resultaten visar att svenskarnas betalvanor har förändrats drastiskt de senaste åren. Om man jämför den första undersökningen som genomfördes 2013 med årets, har andelen svenskar som föredrar kontanter vid torghandel minskat från 83 till 17 procent. När man ska betala tillbaka till en vän har kontanterna sjunkit från 55 procent till 6 procent, och vid parkering från 38 procent till 3 procent. Även andra områden som restaurangbesök visar liknande siffror.

– Vi har länge kunnat se hur kontantanvändandet minskat parallellt med att användandet av betal-appar ökat, men i år ser vi för första gången hur betal-appar går om kontanter i samtliga betalsituationer vilket är en unik händelseutveckling, säger Lukas O Berg som är VD på Insight Intelligence.

Samtidigt svarar 84 procent att de betalar kontaktlöst med kort när det finns möjlighet - en ökning med 60 procentenheter under de senaste fem åren. 85 procent av svenskarna är dessutom positiva till självutcheckning i butiker.

Undersökningen som genomförts av Insight Intelligence tillsammans med Coop, Trivec, Loomis Pay och Walley omfattar 1000 svenskar och personer mellan 16 och 74 år över hela landet har intervjuats.