Fokus på Indien

Fler Tizentelefoner i år

Samsung planerar att släppa flertalet Tizenprodukter i år, det menar en anonym källa till Reuters.

Publicerad Uppdaterad

Källan, som ska vara insatt i ämnet, har sagt att Samsung kommer släppa ett flertal telefoner med operativsystemet Tizen. Systemet är Linuxbaserat i grunden och bland intressenterna finns förutom Samsung även LG, Fujitsu och Huawei samt en rad mobiloperatörer. Telefoner ska komma i olika prisklasser senare i år. Tillverkaren har fortsatt fokus på Indien då telefonen har rönt hyfsade framgångar i det området enligt Asim Warsi, vice president över marknadsföring, mobil och IT på Samsung Indien.

En miljon Samsung Z1 har sålts sedan i januari då telefonen släpptes på den indiska marknaden.  I Indiens segment för smarta telefoner under 100 dollar körs telefonen över av konkurrerande Androidtelefoner i samma prisklass rent försäljningsmässigt då cirka 2,8 miljoner skeppas varje månad. Men som första telefonen av sitt slag från tillverkaren menar Warsi att de ser den som en framgång.

Därmed ser fokus även fortsatt ut att ligga på just Indien för Tizen. Organisationen som driver utvecklingen av Tizen håller i år återigen Tizen Developer Summit i Bengaluru, Indien (även känt som Bangalore) den 30:e och 31 juli. Antalet appar på Tizen Store ska ha dubblats sedan januari i år enligt Warsi så årets utvecklarkonferens kan vara värd att hålla ett öga på med chans för överraskande deltagare.

När Reuters bett Samsung om en officiell kommentar avstod bolaget från att yttra sig. Bekräftade detaljer kring kommande Tizentelefoner, prestanda och var telefonerna kommer att släppas är därför oklart.