Hit men inte längre

Flera Google-appar slutar fungera på Huawei-mobiler

Google appar Messages och Duo kommer inte längre av fungera på ocertifierade Android-telefoner.

Publicerad Uppdaterad

Två av Googles populäraste appar, Messages och Duo, kommer att sluta fungera den 31 mars på vad som kallas för ocertifierade Android-telefoner.

Google har en egen certifiering för Android-enheter så att de uppfyller företagets krav på säkerhet, att de inte levereras med malware och är anslutna till Googles säkerhetsfunktion Google Play Protect. Certifieringen ger även tillgång till tjänster som Google Play och företagets egna appar.

Detta kommer att drabba framför allt Huaweis och Honors nyare telefoner som inte uppfyller Googles certifiering utan istället använder ekosystemet Huawei Mobile Services (HMS).

Tidigare har det gått att installera och använda Google Messages och Duo även på icke certifierade telefoner via så kallad sideload, att ladda ner och installera programfilen vid sidan av appbutiken. I ett steg att förbättra säkerheten kommer det dock att vara slut med det efter 31 mars då det inte längre kommer att vara möjligt att använda sideload och resultatet blir att det slutar fungera: Det kommer användare meddelas om när de startar apparna. Under två veckor kommer det dock att vara möjligt att spara sådant man har på tjänsterna innan de slutar fungera fullständigt och användarkontona blir oregistrerade.

Det ska tilläggas att i princip alla telefoner som säljs i Sverige är certifierade, så om du kan starta apparna utan att få något meddelande om nedstängningen löper du ingen risk att bli blockerad.