Marknadstrender 2021

Analytiker: Fortsatt ras för Huawei under 2021 – 78 procent sämre

2020 var inte ett lysande år för Huawei, och 2021 förutspås inte att bli bättre. Jämfört med toppåret 2018 räknar man med att försäljningen minskar 78 procent. Möjligen kan den nya ledningen i USA påverka deras situation.

Publicerad Uppdaterad

Analysföretaget Trendforce menar att Huawei kommer att fortsätta tappa i försäljning under det kommande året. Det är i så fall något som följer den trend som funnits sen företaget hamnade på USAs så kallade entity list som förbjuder amerikanska företag att handla med Huawei. 

Det här har så klart påverkat Huaweis försäljning och tillverkning mycket, och värre kommer det att bli enligt Trendforce. Från att ha varit topp tre bland smartphonetillverkare kommer de nu att, om man får tro deras beräkningar, att hamna på en sjunde plats. 

2018 sålde Huawei 208 miljoner smartphones. 2020 blev den siffran 170 miljoner och 2021 beräknas den siffran bli 45 miljoner. Ett ganska kraftigt tapp med andra ord. Detta beror så klart till stor del på att Huawei sålt av sitt varumärke Honor vilket stod för 28 respektive 38 procent av Huaweis försäljning (2018, 2020). Nu är Honor istället en konkurrent. 

Trendforce säger också att de tror att den globala försäljningen av smartphones kommer att öka med ungefär nio procent i år jämfört med tappet på elva procent förra året. Totalt sett menar de att Samsung, Apple, Xiaomi, Oppo, Vivo och Transsion kommer att utgöra 80 procent av marknaden under 2021 med Huawei och Honor skvalpande i de kvarvarande 20 procenten. 

Om Trendforces beräkningar stämmer kommer sannolikt till stor del bero på utvecklingen av den pågående pandemin och huruvida Joe Biden kommer att släppa på de restriktioner som tidigare lagts på Huawei. 

Källa