Har wifi och mobilladdare

Ford lanserar ”smarta” parkbänkar i London

En mobil vars batteri är på upphällning eller ett plötsligt behov av wifi? Båda situationerna känns säkert igen. Och den som befinner sig i London kommer inom kort att kunna få hjälp av Ford, som ska placera ut ett antal ”smarta” parkbänkar i den brittiska huvudstaden.

Publicerad Uppdaterad

Ford driver sedan en tid tillbaka ett program kallat ”City of Tomorrow”, en verksamhet som sköts av dotterbolaget Ford Smart Mobility. I det programmet ingår ett koncept med parkbänkar som kan användas för såväl laddning av mobila enheter som för wifi-uppkoppling. Parkbänkarna är resultatet av ett samarbete med startupen Strawberry Energy. Till en början handlar det om ett 20-tal bänkar, vilket kompletterar de bänkar som Strawberry Energy redan placerat ut sedan tidigare. Totalt innebär det 40 bänkar. 

Drivs med solpaneler

Men bänkarna erbjuder inte enbart laddning och uppkoppling. De har en hel del andra funktioner också. Bland annat håller de koll på buller, koldioxidnivå, luftfuktighet och temperatur. Tanken är att de lokala myndigheterna ska kunna använda den data som bänkarna samlar in i sin stadsplanering. Att använda bänkarna kommer att vara helt gratis, men de användare som vill kan skänka pengar till välgörande ändamål. Bänkarna är dessutom miljövänliga, då de drivs med solpaneler.