Nästa generations chipset försenade

Försenad utveckling: Iphone 14 får inte 3 nm-chip – dröjer till 2023

Många trodde att TSMC skulle få till leveranserna av sina nya 3nm-chip i tid till nästa Iphone, men det blir inte fallet och därför kommer vi sannolikt inte att se så många jätteförbättringar i nästa Iphone när det gäller energieffektivitet och prestanda.

Publicerad Uppdaterad

Vi har fått veta att nästa års Iphones inte kommer att se någon större uppdatering vad gäller energieffektivitet eller allmän prestanda. Det beror på att TSMC inte kommer att kunna få igång produktionen av sina planerade 3nm-chip förrän inför 2023 års Iphones, så Iphone 14 kommer att drivas av A16-chipet som använder 4nm. Dagens A15-chip använder 5-nanometersteknik.

TSMC ska enligt sin planering börja leverera sina 3nm-chip under 2023s första kvartal, vilket borde innebära att de är på plats för den säsongens Iphones, så länge det inte bli ytterligare förseningar. 

Tillverkaren har också presenterat uppföljaren till det chip de ännu inte börjat producera, N3E. En andra generation av 3nm-chip som ska använda samma FinFET-transistorer men ha andra fördelar som ska göra att både prestanda och energieffektivitet ska förbättrats. Volymproduktion av den ska komma igång ett år efter N3. 

Ännu senare kommer även 2nm-teknik att presenteras, men sannolikt kommer inte dessa att finnas tillgängliga förrän runt 2025. IBM presenterade redan i våras sitt första 2nm-chip vilket hade 50 miljarder transistorer på en yta stor som en fingernagel. 

Apple är en av TSMCs största kunder och Apple själva förlitar sig mycket på att TSMC kan leverera, en relation som kan vara riskabel om TSMC får fler förseningar och problem att få iväg 3nm-tekniken (eller framtida chip) i massproduktion. 

Källa