https://www.mobil.se/nyheter/forskare-blaljusfilter-kan-forstora-din-nattsomn
568020
Nyheter
Påstås ha motsatt effekt

Forskare: Blåljusfilter kan förstöra din nattsömn

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2019-12-19_kl._14.55.13.png?itok=bUalFI_p', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2019-12-19_kl._14.55.13.png?itok=KY4jxlJb', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2019-12-19_kl._14.55.13.png', w: 1286, h: 775, title: ' ' },]
Tror du att nattläget på din telefon gör att din nattsömn störs mindre av mobilanvändandet? I så fall kanske du får anledning att tänka om.

Det är forskare vid universitetet i Manchester som nu kommer med uppgifter om att så kallade nattlägen på våra telefoner inte alls är särskilt bra för sömnen. Och inte nog med det. Enligt forskarna är det till och med så att blåljusfiltren förstör vår dygnsrytm och ger oss en sämre nattsömn. Med tanke på att det handlar om vad ett antal forskare kommit fram till och mot bakgrund av att testerna endast har utförts på möss, så bör man kanske inte dra alltför stora växlar på slutsatserna. Men det är onekligen intressanta resultat som man kommit fram till med sin forskning.

Forskarna använde ett specialdesignat ljus där man reglerade färgtemperaturen utan att påverka ljusstyrkan, och med utgångspunkt från det studerade man hur mössen reagerade. Det visade sig i testet att blått ljus hade mindre effekter på deras kroppsrytm än vad gult ljus hade. Enligt forskarna är det helt rimligt, med tanke på att gult ljus signalerar dagsljus och blått ljus signalerar skymning. Dessutom menar forskarna bakom studien att ljusstyrkan spelar en större roll för vårt sömnmönster. Detta då ljusstyrkan påverkar cellerna på vår näthinna. Att använda nedtonat ljus på kvällen och starkt varmt ljus på dagen ska därför vara rätt väg att gå för den som värnar om nattsömnen. Att skippa telefonen helt och hållet innan man går och lägger sig är dock även fortsättningsvis det smartaste valet av alla, även om det ibland kan kännas svårt.