Annons

Bara till Pixelmobiler än så länge

Första betan av Android Q släppt - här är nyheterna

Google har släppt den första av totalt sex planerade betaversioner av Android Q.

Publicerad Uppdaterad

Förhanduppgifter talade om att fler telefoner än någonsin skulle ingå i betaprogrammet för Android Q, men när den första betan nu släppts är det bara Googles Pixelmobiler som stöds. Det beror förmodligen på att den första versionen endast rekommenderas för verkliga entusiaster då den kan anses vara riktigt instabil. Totalt uppger Google att man räknar med sex betaversioner, med den andra betan om bara ett par veckor i början av april, sedan två betaversioner med en månads mellanrum i maj och juni, och de två sista betorna och den skarpa versionen under det tredje kvartalet. Vi kan alltså förmodligen räkna med att få se Android Q i färdig version vid ungefär samma tid i augusti som de senaste Androdiversionerna.

Det man vill veta på det här stadiet är förstås vilka nyheter man som användare kommer att uppleva med nästa androidversion. Det ger första betan en indikation om, men den är långt ifrån fullständig då funktioner både kan tillkomma och tas bort under testandets gång.

De flesta förändringarna ser även denna gång ut att ske under huven. Nya programgränssnitt för neurala nätverk och olika videoformat, och möjlighet för en app att ta en bild med kameran i bokeh-läge kommer på sikt leda till nya möjligheter för mobil- och apputvecklare men leder inte till några märkbara förändringar för användaren med en gång. Trimningar i hur appar körs gör att de kommer att starta snabbare. Vi väljer att fokusera på de nyheter som är synliga för användaren:

Mörkt läge?

Google verkar ha ett nästan komiskt ambivalent förhållande till mörkt tema i Android. Det har dykt upp spår av funktionen i koden otaliga gånger bara för att försvinna igen. Läckta alfaversioner talade om möjlighet till mörkt tema, där alltså grundfärgen i bakgrunden är svart snarare än vit på allvar denna gång, men i första betan är funktionen inte aktiv. Men den finns där ändå. Mörkt tema har nämligen kickat igång för de testare som tidigare i Android 9 haft mörk bakgrundsbild och nattläge på. Så fort du slår av dessa funktioner försvinner dock det mörka temat och det finns inget sätt att slå på det. troligen är det en funktion som kommer att aktiveras i senare betautgåvor. Mörkt tema är inte bara mer vilsamt för ögonen om natten utan spar också batteri på mobiler, i synnerhet om de har Oledskärm. Flera tillverkare, som Huawei och Samsung, har redan lagt till mörka teman till sina systemversioner.

Förättrad dela-meny

I Android 9.0 Pie är standardmenyn för att dela innehåll rörig och öppnar långsamt. Efter en stunds fördröjning får man upp en lista med appar man kan dela informationen genom. Högst upp finns en serie inte särskilt intuitiva snabbgenvägar. I Android Q får du en meny som öppnar sig betydligt snabbare med det mest uppenbara valet högst upp. I webbläsaren är det till exempel rätt och slätt länken du vill dela som du kopierar till urklipp. Här finns också möjligheter för utvecklare att anpassa funktionen så att den blir mer intuitiv.

Förväntad batteritid i snabbmenyn (men ingen genväg till inställningarna)

Android har sedan länge kunnat uppskatta hur länge ditt batteri kommer att räcka, men nu visas den informationen när du sveper ner skärmens snabbmeny. Däremot verkar Google ha behållit den mest störande ändringen från Oreo till Pie, att man tagit bort snabbgenvägen till inställningarna i den kompakta snabbmenyn. Många tillverkare har lagt till den genvägen på egen hand.

Nödnummer från hemknappen

Med Android 9 lade man till möjligheten att ta en skärmdump utöver avstängning och omstart från hemknappen. Nu har man utökat den menyn ytterligare med snabbmeny till nödnummer.

Markering för signal och nya notifieringar

Notifieringar är tänkt att vara ett snabbt sätt att hålla koll på vad som hänt i mobilen för den som har bråttom. I praktiken har det dock blivit ett slags inkorg med diverse ärenden som man kan behöva ta itu med senare, och där notifieringar kan komma att läggas på hög i väntan på åtgärd. Att se varför telefonen just plingade blir inte lätt, i synnerhet som Android sorterar notifieringarna efter vilka den tror du tycker är viktigast snarare än senast inkomna. Känner du igen dig i detta kan du glädja dig åt att Android 9 nu får en klocka som markerar vilka notifieringar som är nytillkomna. På så sätt ser du vilken notifiering det var som nyss plingade. Ikonen är en liten klocka som vara ska ligga kvar någon minut.

Dela Wifi med QR-koder

Om du har gäster och vill låna ut ditt wifi utan att sprida lösenordet till det finns det nu en funktion för att dela wifi med QR-kod. Du väljer dela med QR från wifi-menyn på din mobil och får upp en QR-kod på din skärm som den som vill koppla upp sig kan skanna av. Det här kräver förstås att bägge telefonerna har Android Q eller senare så det lär dröja innan man på allvar har glädje av funktionen.

Välj accentfärg

Accentfärgen går igenom en stor del av Androids system, och har du inte en mobil från en tillverkare som Samsung, Huawei eller Xiaomi som ändrar utseendet på allt i telefonen märker du av den tydligast i snabbmenyn och inställningsmenyn. Nu kan du välja mellan fyra olika färgalternativ i dessa menyer för lite variation av utseendet. Denna möjlighet finns just nu bara i utvecklarläget. Här kan du också ändra form på app-ikonerna i systemet, mellan fyrkantiga, rundade hörn och runda.

Ändrat svep för notifieringar

Vi hoppas att du är van vid att svepa åt vänster när du tar bort dina notifieringar, för i Android Q-betan kan man inte längre göra det genom att svepa åt höger. Då får man i stället upp den kontextmeny som man i dag får när man sveper och håller. Själv sveper jag åt vänster och får nästan alltid upp kontextmenyn av misstag, men Google har säkert lagt in denna ändring i den tidiga betan för att se om folk tycker att det är en förbättring eller försämring.

Nya sekretessinställningar

Google har i Android Q samlat sekretessinställningarna i en särskild menyflik. Här hittar du funktioner som redan finns i dag som appbehörigheter och liknande, men också nya inställningar som att du kan välja om en app har tillgång till din platsinformation hela tiden, eller bara när du aktivt använder den.

Detta är inte en fullständig lista, en del estetiska förändringar förekommer och fler nyheter lär visa sig när betatestarna hunnit bekanta sig med systemet.

För att installera betan måste du ha en Pixeltelefon och gå med i Googles betaprogram. Därefter får du enkelt betan som en vanlig systemuppdatering som laddas ner automatiskt. Google beskriver hur du gör här.

Källa