Får inga stora uppdateringar längre

Första generationens Chromecast på väg att fasas ut

Sitter du på ett exemplar av den första generationen av Googles streamingsticka Chromecast? Då kan det vara läge att börja överväga en uppgradering.

Publicerad Uppdaterad

Ibland känns det som att produkter dök upp för bara ett par år sedan, när de i själva verket är betydligt äldre än så. Googles streamingsticka Chromecast är ett bra exempel på den saken. Tro det eller ej, men det var så långt tillbaka som 2013 som Google lanserade den smidgia lilla lösningen som ser ut som en lite tjockare usb-sticka fast med hdmi-kontakt. För den som eventuellt inte är bekant med konceptet så medger den att man streamar innehåll till sin tv trådlöst, med mobilen som fjärrkontroll. Mot bakgrund av att den första versionen av Chromecast nu är över sex år gammal så är det inte heller jättekonstigt att Google tycks ha upphört med att förse hårdvaran med lika många uppdateringar och buggfixar som de nyare versionerna. Det är en supportsida hos Google som vittnar om att ur-Chromecasten nu fått en betydligt glesare uppdateringsfrekvens än de nyare enheterna. 

Stickan kommer dock även fortsättningsvis att fungera, om man nu inte vill byta ut den. Google försäkrar dessutom att man kommer att fortsätta förse första generationens Chromecast med säkerhetsuppdateringar. Men vi gissar att de flesta ändå skulle glädjas åt en nyare version, inte minst då det hänt väldigt mycket på tekniksidan sedan 2013. Nu mer finns ju till exempel Chromecast Ultra för den som vill kunna streama innehåll i 4K-upplösning, eller Chromecast Audio för den som enbart är intresserad av att streama ljud (även om den har slutat tillverkas, och därmed kan bli svår att få tag på inom kort). Dessutom har tekniken moderniserats överlag och designen gjorts om två gånger sedan 2013. Trots allt så får man ändå tillstå att det är imponerande att första generationens Chromecast fortfarande fungerar riktigt bra för många användare. 

Källa