https://www.mobil.se/nyheter/forsta-intryck/forsta-intrycket-asus-zenfone-6-direkt-pa-lanseringen
567031
Första intryck
Mobil i Valencia

Första intrycket: Asus Zenfone 6 direkt på lanseringen

● BILDSPEL
Snurrkameran gör att Asus Zenfone 6 kan bli ett selfiemonster, men även en prisvärd flaggskeppsmobil med generös batteritid.

När man som Asus lanserar ett nytt flaggskepp månader efter flera av de största konkurrenterna måste man nästan ha något unikt att erbjuda, något som sticker ut. Det gör bland annat kamerorna i Asus Zenfone 6, rent praktiskt. Samma två kameror agerar både huvudkameror på baksidan och tack vare att de kan fällas upp och därmed vändas i motsatt riktning är de även selfiekameror. Det här är en smart lösning som har flera fördelar.

Att kameran sitter på baksidan gör att vi får hela framsidan ägnad åt skärmen. Något överraskande är det därför att skärmen som är på 6,4 tum inte är av Oled-typ som numera är nästan standard på flaggskeppsmobiler utan istället är en IPS-skärm. Den korta stund vi hunnit testa telefonen är bildegenskaperna bra, men oled är ju känt för att ge bättre svärta till exempel och där har Asus något av en akilleshäl i flaggskeppssegmentet. Värt att påpeka här dock är priset, för med en prislapp på 5300 kronor upp till 6300 kronor beroende på konfiguration är det klart rimligt att Asus gör prioriteringar. Jag tycker att de prioriteringar man gjort är rimliga. Du får inte vattentålighet, eftersom det så klart är svårt att göra med en kamera som rör sig på det här sättet. Du får snabbladdning, men ingen supersnabb laddning och du får framförallt ett batteri på hela 5000 mAh.

I skärmen hittar vi heller inte någon fingeravtrycksläsare för den sitter istället i rent fysisk form på baksidan av telefonen. Den är placerad i mitten så man når den enkelt med pekfingret och även om det här börjar bli ovanligt på flaggskepp idag är det knappast någon nackdel eftersom fingeravtrycksläsare i skärmen fortfarande ofta är betydligt långsammare.

Flaggskeppsprestanda

Prestandan i Zenfone 6 garanteras av att den kör Qualcomms senaste systemchipp Snapdragon 855 och upp till 8 GB arbetsminne. Det bör räcka långt men den faktiska upplevelser beror även på hur väl lyckats med sin mjukvara.

I Zenfone 6 uppenbarar sig en relativt ren Android-version och det är inga stora mängder förinstallerade appar eller onödiga förändringar för sakens skull. Däremot har Asus adderat en del och möjligheten att ställa in mörkt läge i systemet är en sådan. Efter att ha klickat mig runt i telefonen ett par minuter tycker jag att flytet i gränssnittet är bra utan att vara extremt snabbt. En fullständig bild av hur telefonen presterar får man givetvis först när man testat att installera fler appar och faktiskt kan pressa telefonen lite mer.

Google-knapp på sidan

Utseendemässigt är telefonen en blandning av anonym och en lur som ändå drar åt sig uppmärksamhet. En stor logotyp i färg på baksidan gör att ingen behöver tveka om vilken tillverkare det handlar om. Estetiken är hämtad lite från spelmobiler och andas prestanda mer än nedtonad elegans. På kanten av telefonen finns en knapp som kan starta Google Assistant, men även anpassas på olika sätt om du föredrar det. 

Selfiemonster

Att kamerorna används både som huvudkameror och selfiekameror innebär framförallt att selfiekameran blir en av de mest bästa eftersom 4K, bildstabilisering, proffsläge med manuellt fokus och detaljstyrning av inställningar, med mera nu finns även där. 

Asus lyfter även fram kreativa möjligheter med den vridbara kameran, som att man kan hitta oväntade vinklar, fota med kameran i 90 grader, halvt utfälld, för bättre ergonomi och så vidare. Man ska bland annat kunna lägga telefonen på en plan yta istället för att låta telefonen vara stående om du vill ta en bild med självutlösare. Jag tror väl inte det kommer vara ett viktigt användningsområde men avvaktar med att döma ut det tills jag testat mer i praktiken. Även i andra kameraappar ska man kunna använda specialfunktionerna för kameran eftersom reglage för vridning av kameran kommer fram i gränssnittet på appar som använder kameran. I Instagram ser vi hur det dyker upp bredvid avtryckaren på skärmen.

Saknas optisk zoom

Ser man vidare på kamerornas specifikationer så saknas optisk zoom men med 48 megapixel räknar Asus att man ska använda digital zoom och helt enkelt zooma in i efterhand i bildgalleriet. Bilder du tar sparas vanligen i 12 megapixel vilket gör att du kan zooma digitalt. Använder du 48-megapixelläget så finns dock ingen zoom, utan du är hänvisad till att beskära bilden i efterhand i bildgalleriet.

När Asus prioriterat i Zenfone 6 har man alltså avstått mest märkbart oled-skärm och vattentålighet, men även trådlös laddning och supersnabb laddning. Det senare går helt enkelt inte ihop med det stora batteriet på 5000 mAh. Ser man till faktiskt användande och inte bara till specifikationer känns det som rimliga val.