Snabb prestanda, skärm och fingeravtrycksläsare

Fullständigt test: Oneplus 7 Pro – Snabbhet i fler dimensioner

Den har topprestanda i ett avskalat format, men är ändå en tungviktare bland flaggskepp.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
86%

Snabb!

Kameraappen

Bra skärm

Ej ip-klassad

Fördröjningen i ansiktsigenkänning

Det är, som vanligt kan man kanske säga, snabbhet som är i fokus när vi nu under en dryg vecka testat nya Oneplus 7 Pro och kan utvärdera vad den erbjuder. Oneplus har tidigare hyvlat millisekund för millisekund och det arbetet fortsätter med det nya flaggskeppet. Resultatet är klart märkbart. Dessutom har Oneplus 7 Pro en betydligt mer påkostad skärm än vi tidigare sett från Oneplus och på det området konkurrerar man därmed på allvar med Samsung som kan anses vara ledande på det området. Utöver prestanda och skärm så utmärker sig de trippla kamerorna på baksidan och så klart selfiekameran av pop-up-typ som gör att verkligen hela framsidan av telefonen kan täckas av den där påkostade skärmen och vi slipper allt vad sensorpaneler och kamerahål heter. Vad allt det här innebär i praktiken ska vi återkomma till alldeles strax.  

Inte ensam

För första gången så släpper Oneplus mer än en telefon på samma gång och den här, Oneplus 7 Pro är så klart flaggskeppet. Utöver den finns även Oneplus 7 med en mer ordinär skärm och så kommer en 5G-variant som dock inte är aktuell i Sverige i dagsläget, eftersom vi fortfarande väntar på att få färdiga 5G-nät.

De flesta prioriteringar som Oneplus gör när det handlar om strategiska val brukar motiveras med att bolagets community tycker precis så. Oneplus ger användarna möjlighet att göra sina röster hörda i det egna forumet och påtalar gärna själva att man lyssnar på de synpunkterna. Det sägs till exempel att den nya strategin att släppa en hel produktfamilj med tre telefoner är ett resultat av det. Oneplus har alltid vägt introduktion av ny teknik mot den faktiska användarnyttan och vilken påverkan det har på slutpriset och med flera telefoner kan man göra flera nöjda. 

Ingen sensorpanel

Att skärmen sträcker sig över hela framsidan av telefonen och att vi slipper såväl kamerahål som sensorpanel är givetvis en stor fördel och det känns nästan lite ovant att se aviseringslisten längst upp i Android-gränssnittet. I vanliga fall idag har vi ju vant oss vid att en sensorpanel ofta sticker ner där och tar upp en del av platsen.

Det är tydligt att Oneplus satsat på en påkostad skärm, även om det kanske kan vara svårt att avgöra om snabbheten i systemet kommer från skärmens responstid eller från prestandan i sig. När det gäller upplösning och färgåtergivning som ju garanterat får tillskrivas skärmen gör den i alla fall inte oss besvikna. Utöver detta har skärmen även en högre skärmuppdateringsfrekvens än vanligt, något vi tidigare bara sett på uttalade gamingmobiler. Oneplus 7 Pro-skärmen kan visa 90 bilder per sekund och det stöds i hela operativsystemet, men när det gäller individuella appar kan stödet variera. 

Vad som kännetecknar en riktigt bra skärm, kommer jag fram till, är att den inte stör. De gånger man reagerar på skärmen snarare än innehållet som den visar finns det förbättringspotential. I Oneplus fall känns det mer som jag reagerar överraskat på hur snabb telefonen är i reaktionerna snarare än retar mig på påtagliga fördröjningar som inte finns där. 

Hur jag än skruvar på inställningarna för kalibrering så tycker jag att Samsungs S10-skärm ger snäppet mera vilsamma färgtoner särskilt i skymning och då utan att för den skull låta nattläget påverka bildkvaliteten direkt negativt.

Avskalat

Precis som med prestandan där Oneplus fokuserat på att ta bort varje irriterande fördröjning så kännetecknas mjukvaran och gränssnittet i telefonen av att det mesta är avskalat. Det är få extra appar installerade från start, det handlar framför allt om filhanterare, väderapp och så Oneplus Community-app där man som användare kan utbyta erfarenheter med andra användare. Dessutom finns en app som låter dig enkelt föra över ditt innehåll från den gamla telefonen oavsett om det är en annan Oneplus, en Iphone eller en annan Android.

På ett par olika sätt skiljer sig Oneplus gränssnitt från vad man är van vid från andra Android-mobiler. Oxygen OS heter Oneplus skal över Android, men det är inte alls så olikt en ren Android-version som namnet antyder. Till vänster om hemskärmen i Android har Oneplus en egen samlingsskärm där du kan se genvägar till olika funktioner, se statistik kring ditt användande men inte så mycket mer än så. I inställningsmenyerna kan man hitta bland annat ett speciellt hörlursläge och telefonen har ett spelläge som gör att du slipper bli störd av annat och att prestanda optimeras för att i stort sett helt vara dedikerat spelandet.

Det hörlursläge telefonen har innebär att musik fortsätter att spelas upp automatiskt när du ansluter ett par hörlurar. Vidare kan du använda parallella appar så att du kan köra Facebook för att nämna något på flera olika inloggningar utan att behöva logga ut och logga in för att växla mellan användare. Det här fungerar även på till exempel Instagram, Whatsapp och Snapchat.  

Prestanda på nytt sätt

För det spelande jag nämnt är ju prestanda centralt och med 12 GB arbetsminne är Oneplus 7 Pro i alla fall på pappret väl rustad. En fråga i sammanhanget är dock hur man drar nytta av så mycket arbetsminne i praktiken. Till skillnad från senaste flaggskeppet från Oneplus där särskilt krävande appar specialbehandlades och laddades in helt i arbetsminnet så ska alla appar kunna dra nytta av kapaciteten nu, efter feedback från användarna om att det tidigare läget var för begränsat. Nu lär sig telefonen ditt appanvändande baserat på bland annat plats, tid och veckodag och optimerar prestandan efter det.

Tvärstopp

Vid ett tillfälle under testandet av telefonen blir jag avbruten med en notifiering av telefonens Zen-funktion. Jag har använt telefonen en lång tid i sträck, sett film i två timmar, och då kommer en påminnelse om att jag bör i alla fall försöka lägga ifrån mig mobiltelefonen en stund och njuta av den verkliga världen. Zen-läget innebär i praktiken nästan att telefonen går i flygplansläge. Alla appar förutom kameran blir låsta, du kan inte ringa samtal andra än till 112 och det här läget kan inte på något sätt avbrytas när det väl aktiverats. Du får snällt vänta 20 minuter innan du åter kan få tillgång till alla funktioner. Jag må vara lätt mobilberoende med mitt jobb att testa mobiltelefoner, men jag tycker ändå att kunde lagts upp så att det tillförde ett tydligt mervärde. Oneplus 7 Pro har även Androids vanliga funktion för digitalt välmående där du får statistik på hur mycket du använder telefonen, vilka appar, vilka användningsområden och hur du kan anpassa det.

Fingeravtryckssensor i skärmen

I skärmen på Oneplus 7 Pro sitter, precis som i föregångaren, en fingeravtrycksläsare direkt innanför skärmglaset. Läsningen sker optiskt och om Oneplus var bland de första förra gången det begav sig så märks det att man nu lärt sin läxa. Precis som resten av telefonen är fingeravtryckläsaren snabb. Skillnaden kan ha med förbättrad hantering att göra, men det kan även bero på den vässade prestandan här jämfört med den i Oneplus förra flaggskepp. Grundtekniken för fingeravtrycksläsaren är i alla fall densamma, men upplevelsen betydligt bättre här.

Alternativet till fingeravtrycksläsare är ansiktsigenkänning, men även om den i sig är relativt snabb så är vi hänvisade, när vi använder den, till den selfiekamera som poppar upp på beställning. När jag ska låsa upp telefonen på det viset blir det med andra ord en klart irriterande fördröjning och i praktiken kommer jag på mig själv med att använda fingret istället.

Med en skärm som täcker hela framsidan och som alltså är befriad från störande element som sensorpaneler och kamerahål är det nästan så man börjar fundera om det inte är viktigare för många än att ens ha en selfiekamera, men här finns så klart en selfiekamera.

Selfiekameran som alltså är placerad i form av en pop up och hoppar upp ur telefonens inre när du behöver den är något av ett nyhetens behag och onekligen kul att trycka upp och ner i början. Som kamera hör den till de bättre och selfies framförallt när ljusförhållandena är lite sämre blir riktigt bra. Kameran skjuts upp så fort du växlar i kameraappen till selfieläget och försvinner åter in i telefonen när du går ur kameraappen eller växlar till huvudkamerorna. Det tar ungefär en halv sekund för kameran att komma fram och den väntetiden känns i det sammanhanget inte som något problem. 

Den väntetid som känns acceptabel när du ska ta ett foto, eftersom du ändå behöver någon sekund för att komponera bilden, blir mer påtaglig när du använder kameran för ansiktsigenkänning och otåligt bara väntar på att skärmlåset ska försvinna. Utöver att kameran sedan fälls in igen när den är klar så försvinner den in i telefonen extra snabbt om system känner att enheten är i fritt fall. Syftet då är så klart att skydda den om när du tappar telefonen i marken, så kameran inte ska brytas av och skadas i onödan.

Tre kameror

Ser vi till kamerorna på baksidan handlar det om tre kameror i rad som ger oss gott om megapixel, tre gångers optisk zoom och ett vidvinkelläge. Upplösningen för stillbilder kan vara upp till 48 megapixel och här finns så klart även ett porträttläge med djupeffekt så att bakgrunden kan bli oskarp när du vill det.

Generellt blir bilderna från Oneplus 7 Pro bra och ofta i klass med andra flaggskepp utan att kunna utmana de allra bästa. Den tar bra bilder i mörker, utan att för den skull vara bäst, den tar bra zoom- och vidvinkelbilder utan att rå på de allra bästa, men så är den också relativt billig jämfört med många av de övriga flaggskeppen. Sammantaget håller Oneplus sin position som ett prisvärt, snabbt och avskalat flaggskepp.

Batteritest

Batteriets videotid: 9 tim 47 min 

Å andra sidan

Elias Nordling: Det är lite otacksamt att satsa på skärmen i mobilen. Under optimala omständigheter ser jag att Oneplus 7 Pro har bättre skärm än många både billigare och dyrare mobiler, men i praktisk användning spelar solljus och fingeravtryck på skärmen större roll än skärmkvalitet. Till skillnad från tidigare Oneplus-mobiler som haft en “good enough”-design kan jag inte komma på något område här där telefonen inte känns i toppklass, men priset är en ovanligt tung telefon även med dagens standard. Den väger över 200 gram.

Frågor och svar

Hur snabb är laddningen?

Från noll med telefonen helt avstängd laddar jag 23 procent på 10 minuter, 35 procent på en kvart och 60 procent på en halvtimme.

Är telefonen vattentålig?

Den har ingen ip-klassning för att Oneplus inte tycker det är värt pengarna, men de har själva på video visat hur den släpps i en hink med vatten. Fukt är dock inget som täcks i garantin, men det gäller även många telefoner som faktiskt har ip-certifiering.

Hur används den krökta skärmen?

Kanterna på skärmen lyser upp i appens huvudfärg de gånger du får en appnotis och telefonen ligger med skärmen ner mot bordet. Facebooknotiser blir till exempel blå efter huvudfärgen på ikonen, men effekten är begränsad och man ska nog säga att krökningen har en mer estetisk än praktisk funktion. 

Ett alternativ:

Snabb, billig

Riktigt snabb och även den med ett relativt lågt pris i sammanhanget är Xiaomis Mi9. Den är några tusen billigare än Oneplus 7 Pro, men har trots det senaste systemchippet Snapdragon 855 som är det vassaste man kan ha idag.

Testbild

Kamerorna tar bra bilder, har både optisk zoom och vidvinkel och dessutom utmärker sig selfiekameran som en av de absolut bästa särskilt i sämre ljus. 

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
86%

Fakta

Allmänt

Modell 7 Pro

Tillverkare Oneplus

Lanseringsdatum 2019-05-14

Mått 75,9 x 162,6 x 8,8 mm

Vikt 206 g, 102 %

Material baksida Glas

Pris 7900/8400/9200 kr kr

System Android

Systemversion 9.0 Pie

Chipset Snapdragon 855

Tillverkningprocess 7 nm, 140 %

Skärm

Mått 6,67 tum, 101 %

Upplösning 3120 x 1440 pixel

Pixeldensitet 516 ppi, 122 %

Typ AMOLED

Minne

RAM-minne 6/8/12 GB, 66 %

Lagringsminne 128 GB, 256 GB

Minneskortplats Nej

Batteri

Kapacitet 4000 mAh, 82 %

Uppmätt videotid 9 tim, 47 min

Trådlös laddning Nej

Medföljande snabbladdare Ja

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

LTE-hastighet Cat 16 (1000 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Ja

Kamera

Upplösning 48 Megapixel, 8 Megapixel, 16 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom Ja

Optisk bildstabilisering Ja

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Upplösning på frontkameran 16 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Ja

Benchmark-tester

Antutu 7.0 372922

Geekbench 4: CPU Single-core 3457

Geekbench 4: CPU Multi-core 10815

Geekbench 4: Compute 7394

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 55 FPS, 69 %

GFXBench T-Rex Onscreen 60 FPS

3DMark Slingshot Extreme OpenGL 5538

3DMark Slingshot Extreme Vulkan/ 4963

Google Octane 24035, 66 %

Jetstream 2 61,322, 53 %

Snabb!

Kameraappen

Bra skärm

Ej ip-klassad

Fördröjningen i ansiktsigenkänning