Tunna kanter, koppla till andra enheter

Huaweis surfplatta Matepad Pro 5G – våra första intryck från lanseringen

Tunt format och ovanligt tunna kanter runt skärmen, bara 4,9 millimeter. Det är vad som kännetecknar Huaweis nya surfplatta Matepad Pro.

Publicerad Uppdaterad

Utöver prestanda så skvallrar Pro-namnet om att plattan kan mer än andra. Det sker genom en rad olika tillbehör. Först och främst finns ett tangentbordsfodral som gör plattan mer eller mindre till en bärbar dator och du kan även köpa till en penna som Huawei kallar M-Pen. Den fastnar magnetiskt på plattans kant och laddas då samtidigt trådlöst. 

Delar funktioner med telefonen

Ser man til mjukvaran så delar surfplattan föga överraskande en del funktioner med den vikbara Mate Xs som vi sett även den här idag. Det handlar om att du kan dra ut ett verktygsfält med appar från skärmkanten för att dela upp skärmen i flera delar och köra flera appar parallelt. Med skärmen delad i två kan du även ha ytterligare en app flytande fritt över de andra. Nyttan med detta är att du kan utbyta information mellan appar, till exempel text eller bilder. 

Jag får även förevisat hur man kan öppna en app som webbläsaren där du kan ha flera fönster öppna samtidigt och alltså titta på flera webbsidor sida vid sida.

Försmak av ekosystem

Surfplattan fungerar även tillsammans med din Huawei-telefon. Genom att ansluta trådlöst, vilket jag provar på plats bakom scenen, får du upp en bild av telefonens skärm direkt på surfplattans. Det här gör att du enkelt kan föra över innehåll från telefonen till surfplattan och vice versa.

Det här med Google

Det är inte förrän jag använt plattan en stund som det slår mig att Google Play-butiken och Googles tjänster saknas här. Nu är det istället Huaweis Appgallery som gäller för appnedladdningar och Huaweis egna tjänster som ersätter Googles. Det här är fortfarande under utveckling och kommer givetvis att så vara under en längre tid. Huaweis ambitioner är dock högt satta och under presentationen visades Huawei Appgallery sida vid sida med alternativen från Apple och Google.

Huawei Matepad Pro släpps både i en 4G-version och senare i en 5G-version i Sverige men även i en utgåva med wifi. Den senare med 6 GB arbetsminne och 128 GB lagring ska kosta 6499 kronor medan 4G-versionen även den med 6 GB arbetsminne och 128 GB lagring kommer kosta 6999 kr.