https://www.mobil.se/nyheter/forsta-intryck/forsta-intrycket-av-huaweis-nya-vikbara-mate-xs
568310
Första intryck
Direkt från lanseringen

Första intrycket av Huaweis nya vikbara Mate Xs

● BILDSPEL
Mobil är på plats när Huawei Mate Xs lanseras och vi har redan nu hunnit bekanta oss med enheten.

Förstärkt design med tåligare vikmekanism och även en förstärkt skärm med dubbla lager. För den som är bekant med föregångaren Mate X är i grunden mycket sig likt och det handlar alltså om en vikbar telefon som ihopvikt har skärm både bak och fram, så att skärmen täcker nästan hela utsidan. 

Utöver de färstärkningar och förfiningar jag redan nämnt har telefonen så klart det senaste systemchippet Kirin 990 vilket innebär 5G, vassare prestanda och mer av det mesta.

Mest intrestant är ändå hur Huawei tänkt att man ska dra nytta av den större skärmytan. När jag testar telefonen i demoområdet bakom scenen är därför det första jag gör att starta en app och sedan svepa från kanten med fingret. Då får jag en ikonpanel som gör att jag kan dra ut fler appar och visa på delad skärm. Från den ena appen kan du här dra till exempel text eller en bild och dela till den andra appen. Det hät är vad jag tycker är viktigast, för till skillnad från andra vikbara telefoner är känslan här att man inte tvingas välja. Du får en stor skärm som faktiskt kan sägas ha surfrplatteegenskaper, samtidigt som du i det hopfällda läget har en närmast heltäckande skärm även då. Andra vikbara, som Samsung Fold, har en mindre skärm utanpå, men med Huawei Mate Xs får man både telefon och surfplatta i ett. Sedan är det så klart en nackdel att enheten potentiellt är ömtålig eftersom den täcks av skärm runt nästan hela utsidan.

När jag känner över skärmen precis i vecket märks en viss vågighet av, men intrycket är ändå gott och det känns inte som ojämnheten där är något som påverkar vare sig det visuella eller användbarheten. 

Huawei Mate Xs ska denna gång släppas globalt och Sverige är ett av de länder som får Mate Xs redan under de kommande månaderna. Detta alltså trots att telefonen saknar Googles tjänster. Huawei Mate Xs har precis som Huaweis tidigare telefoner Android, nu med den senaste versionen Android 10. I stället för Google Play-butiken och tjänster som Google Foto, Gmail och så vidare är den försedd med Huaweis App Gallery och Huaweis egna tjänster. Huawei jobbar också hårt för att utveckla sitt ekosystem med allt bättre och fler tjänster.