1
1
https://www.mobil.se/nyheter/forsta-intryck/testrapport-iphone-12-mini-och-iphone-12-pro-max-forsta-titten
569497
Första intryck
falskt
Störst & minst – lika och olika

Testrapport: Apple Iphone 12 Mini och Iphone 12 Pro Max – första titten

● BILDSPEL
På fredag den 13 november börjar Iphone 12 Mini och Iphone 12 Pro Max att säljas. Förbokningarna är redan igång och vi har precis börjat testa de båda telefonerna.

Nedan läser du våra första intryck. Sedan dess har vi gjort fullständiga test på telefonerna och de hittar du här: Iphone 12 Mini och Iphone 12 Pro Max

Så lika och ändå så olika. Det är nog länge sedan som en Iphone varit så efterlängtad som IPhone 12 Mini. Utvecklingen de senaste åren har varit tydlig, med allt större telefoner. Trots att Apples lite mindre modeller, med Iphone SE i spetsen varit populära är det inte förrän nu som Apple introducerar ett flaggskepp i det här lite mindre formatet.

Stor och liten

Kontrasten blir så klart särskilt stor när man håller Iphone 12 Mini i en hand och giganten Iphone 12 Pro Max i den andra. Iphone 12 Mini är dock särskilt intressant när man jämför den med Iphone SE som Apple släppte i våras. Jämfört med den telefonen är Iphone 12 Mini mindre på både längden och bredden, med marginal, och har trots det en större skärm. Förklaringen är så klart att kanterna runt skärmen, framförallt över och under, är bortskalade. Dessutom skiljer sig så klart även prislappen åt, eftersom Iphone 12 Mini inte bara har större utan även bättre skärm, vassare prestanda, och bättre kamera för att nämna något.

Liten skillnad

Funktionsmässigt skiljer sig Iphone 12 Pro Max från de övriga i Iphone 12-serien genom att den har en större sensor och något utökad optisk zoom (2,5 istället för 2 som vi hittar i Iphone 12 Max. Jämför vi mörkerfoto lite snabbt mellan Iphone 12 Mini och Iphone 12 Pro Max är det en tydlig skillnad, liksom så klart den optiska zoomen eftersom Iphone 12 Mini helt saknar det.

Iphone 12 Mini och Iphone 12 Pro Max delar en hel del egenskaper, som den kantiga designen även övriga telefoner i Iphone 12-serien har och stödet för Magsafe, Apples magnetanslutning på baksidan för att haka på trådlösa laddare, men även till exempel skal och plånboksfodral. Med mina två testexempel får jag med en läderplånbok som med Magsafe-kontakt kan fästas mot någon av telefonernas baksida eller mot ett skal som även det har Magsafe-funktion.

Utmaning att hantera

Formatet på Iphone 12 Mini är lätt att gilla, för här är det ju inga som helst problem att använda telefonen med en hand och den ligger dessutom fint i handen när du gör det. Formatet på Iphone 12 Pro Max är mer av en utmaning att tycka om och här blir också de vassa kanterna mer påtagliga än i en mindre telefon. Särskilt märker jag, när jag använder ett skal och den Magsafe-fästa plånboken att Iphone 12 Pro Max blir påtagligt svår att hålla stadigt, även om det såklart är personligt och beror på hur stora händer du har. Magsafe-plånboken gör att telefonen buktar ut en hel del på baksidan och det försvårar alltså ytterligare. Man kan konstatera både att Iphone 12 Pro Max är den mest kompetenta Iphone du kan köpa idag, men samtidigt att den inte är rätt val för alla.