Åtta tum Gigaset QV830

Första intrycket av Gigaset Tablet 8

Löftet när Gigaset nu ger sig in på marknaden för surfplattor är en premiumenhet till fördelaktigt pris. Vi kollar om den beskrivningen passar på Tablet 8.

Publicerad Uppdaterad

Du känner nog igen namnet Gigaset från deras trådlösa hemtelefoner, men nu tar man sig alltså in även på surfplattemarknaden. Precis som i Gigasets mer avancerade hemtelefoner är det Android som är operativsystem och Gigaset Tablet 8 är utrustad med Android 4.2.2 Jelly Bean.

Gigaset är alltså något av nykomlingar inom Android, men Google själva brukar garantera en bra lägstanivå eftersom även billigare plattor får tillgång till alla de funktioner och appar Google erbjuder själva och via Google Play. Några särskilda anpassningar av systemet har Gigaset inte gjort, utan de enda speciella appar man hittar är en hjälp-app, en filhanterare och Gigasets egna app för uppdateringar av plattans mjukvara. Plattan har inte plats för simkort, utan det är wlan som gäller för uppkopplingen.

När Gigaset ger sig in på plattor är det i två format där den här plattan är den mindre av de båda. Här har vi en skärm på åtta tum medan den större och dyrare tiotummaren har en inte bara större utan även mer högupplöst skärm, med betydligt fler pixlar per tum än den här lilla plattan. 

Seg respons i skärmen
Det är skärmen som är den främsta invändningen när vi nu börjat testa Gigaset QV830. Att prestandan överlag inte är på topp ska man kanske räkna med i en platta som ska kosta runt 2000 kr. Vid normalt användande fungerar plattan bra, men reaktionen i skärmen är inte den bästa och det händer att man både får trycka hårt på skärmen för att den ska reagera när man vill bläddra sig fram på en webbsida samt även att man får trycka flera gånger för att plattan ska reagera på ett klick.

Materialet är högst ordinärt utan att varken göra oss besvikna eller imponera och att döma av bilderna så är tiotummaren som vi ännu inte testat betydligt mera påkostad på alla sätt.

Så långt våra första intryck, vi återkommer så klart med ett fullständigt test inom kort när vi hunnit testa Gigaset Tablet 8 QV830 mer utförligt.

Fakta Gigaset Tablet 8 QV830
Mått: 140 x 199 x 7 mm
Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
Skärm: 8 tums TFT IPS, 768 x 1024 pixel
Processor: Fyrkärnig MTK MT8125 1,2 Ghz, Cortex A7
Lagringsutrymme: 8 GB internt, plats för minneskort
Arbetsminne: 1 GB Kamera: 5 megapixel, autofokus, ingen lampa. Främre kamera på 1,2 megapixel
Batteritid: Videouppspelning 8 timmar, standby 240 timmar
Pris: 2000 kr