Välkommen in

Första tecknen: Whatsapp släpper in andra chatt-tjänster

Utvecklarna arbetar redan med att följa EU:s regler och öppna upp för andra plattformar.

Publicerad Uppdaterad

I och med EU:s införande av Digital Markets Act (DMA) har nu de sju företag som klassas som så kallade grindvakter sex månader på sig att genomföra en rad förändringar för att följa reglerna och därmed slippa påföljder. Företagen som omfattas är Dessa sju företag är Alphabet (Googles moderbolag), Apple, Microsoft, Samsung, Meta, Amazon och ByteDance.

En av dessa förändringar handlar om att företagens meddelandetjänster måste kunna kommunicera med varandra och inte ”låsa in” användare på en specifik och därmed konkurrenshämmande plattform.

Nu har kodgrävare som undersökt den senaste testversionen av Whatsapp för Android upptäckt att appen redan håller på att anpassas för att öppna upp för andra tjänster. Upptäckten består av ett avsnitt i programkoden som heter ”tredjepartschattar” som för tillfället inte innehåller något och därmed inte avslöjar vilka andra plattformar som kommer att dyka upp. Enligt DMA är det dock än så länge enbart Whatsapp och Metas Messenger som klassas som tillräckligt stora för att omfattas av de nya reglerna, men det pågår en utredning om inte även Apples Imessage ska inkluderas bland dessa grindvakter.