Uppdaterat

Första testerna: Bäst i Android Wear 2.0

Här är de största nyheterna i Android Wear och det som fortfarande kan förbättras.

Publicerad Uppdaterad

Google har efter vissa förseningar presenterat nya Android Wear 2.0, systemet som ska blåsa mer liv i marknaden för smarta klockor. Redan nu har bland andra Cnet och The Verge testat systemet och deras omdöme lyder bra, men med utrymme för förbättring.

Android Wear 2.0 är enligt testarna betydligt snabbare, har finslipats i detaljerna och visar bättre funktioner när det gäller till exempel hälsa och träning, möjligheterna att anpassa urtavlan med ytterligare information, och så klarar sig klockan betydligt bättre när du inte har med dig telefonen. En klocka med Android Wear kan göra i stort sett lika mycket oavsett om den telefon du anslutit den till är en Iphone eller en Android-telefon, och så finns Googles smarta assistent här, den vi såg först i Pixel-mobilerna och den som finns även i chattappen Allo och i Google Home.

Samtidigt som Android Wear presenterades så gjorde även LG:s två nya smartklockor entré. Testarna verkar överens om att de båda snabbt hamnar i skuggan av den mjukvara de utrustats med, alltså just Android Wear 2.0. 

Navigeringen enklare
På en så liten skärm är givetvis interaktionen viktig och här har Google förenklat. Ett tryck på knappen på sidan öppnar applistan och håller du istället in knappen aktiveras Gogles smarta assistent. Du byter urtavla genom att svepa över skärmen i sidled. I Android Wear 2.0 finns stöd för den snurrbara knapp som LG:s båda klockor är utrustade med. Det gör att du kan snurra för att välja i listan med appar och det ska vara betydligt smidigare än både gamla Android Wear och än Apples karta över appikoner i Apple Watch.

Anpassade urtavlor
Att kunna ha utvald information tillgänglig direkt i urtavlan är en av de främsta fördelarna med en smart klocka. Apputvecklare kan göra små widgets som du sedan kan placera och kombinera på din urtavla så att du förutom tiden kan se saker som väderprognos, nästa möte, stegräknare och annat. 

Appar fungerar utan telefonen
Appbutiken finns nu tillgänglig direkt i klockan vilket för att den fungerar betydligt mer fristående. En effekt av detta är att appar när du anslutit klockan till en IPhone inte behöver gå igenom Apples regelverk på något sätt, så det är en fördel särskilt för Iphone-användare. Det låter även alla användare välja vilka appar som ska finnas på klockan oavsett vilka du föredrar att ha på din telefon.

Är du orolig för att det ska vara krångligt att bläddra i appbutiken på din lilla klockskärm kan vi meddela att det går att göra även i vanliga webbversionen av Google Play om du föredrar det.

Svara på meddelanden
Att svara på meddelanden är förmodligen en av de viktigaste funktionerna i en smart klocka. En snabb titt på ett meddelande och möjlighet att svara kort gör att du slipper ta upp telefonen ur fickan och kan fortsätta cykla till ditt möte eller vad du nu gör. Appar som är anpassade för Android Wear ger dig möjligheten att svara direkt i det meddelande som dyker upp på skärmen. Andra appar kräver en svepning över skärmen för att du ska kunna svara. När du svarar så använder Android Wear samma funktion för smarta svar som i Google Allo. Det innebär att systemet läser av sammanhanget och föreslår svar som verkar rimliga. 

Bättre hälsofunktioner
Google Fit i Android Wear 2.0 har ett antal nya funktioner. Du kan få vägledning i olika utmaningar, här finns nya övningar och även de flesta andra funktioner har förbättrats. 

Så hur bra är det?
Domen från de som testat kan sammanfattas med att systemet är bättre än det varit och Android Wear 2.0 är den största förbättringen hittills, men det här är ändå inget som förändrar förutsättningarna för smartklockan. Cnet argumenterar att Samsungs smarta klocka har betydligt bättre hälsofunktioner. Android Wear påminner till exempel inte om att du ska röra dig mera när du suttit stilla länge.

Mycket bättre än Android Wear 1.0 alltså, men fortfarande ett system som har stor förbättringspotential.

Källa