Betala med mobilen eller klockan

Första testet: Apple Pay nu i Sverige

Nu på morgonen har Apple lanserat Apple Pay och vi har redan hunnit testa.

Publicerad Uppdaterad

Det är Nordea och bensinkedjan St1 som idag är de enda kortutgivarna som är anslutna till Apple Pay. För att kunna ansluta sitt betalkort till Apple Pay behöver du skanna av det med telefonens kamera eller om du inte har något kort, ansöka om ett direkt i mobilen. Eftersom den möjligheten fanns skaffade jag mig snabbt ett kort i St1-appen, identifierade mig med mobilt Bank-ID och fick på bara någon minut bekräftelse på att ansökan var godkänd och att kortet kunde adderas till Apple Pay direkt. Ett fysiskt kort ska komma hem i brevlådan först senare, men redan nu har jag alltså kunnat handla med Apple Pay.

Det kort du handlar med adderas till Apples app Wallet och utöver att starta den kan du direkt från låsskärmen dubbelklicka på hemknappen för att komma till ditt kort i Apple Pay. När man dubbelklickar är det lätt för Touch ID att samtidigt läsa av ditt finger och då är du redan klar att betala. Är inte fingret avläst så får du läsa in det innan du handlar.

Nästa steg är att helt enkelt lägga telefonens baksida mot betalterminalen. Jag provar att handla på Pressbyrån, men Apple Pay ska fungera på alla ställen där kontaktlösa betalningar accepteras. När jag för telefonen mot betalterminalen accepteras betalningen redan när telefonen är ungefär fem centimeter från terminalen. Köpet på 21 kronor kräver ingen pin-kod och efter ett par sekunder bekräftas att köpet gått igenom och jag får ta mitt kvitto. I telefonen kommer också en bekräftelse, så jag kan se var jag handlat och totalsumman.

När du lagt till ditt kort i Iphone får du även frågan om du vill lägga till det i din Apple Watch, men det har vi ännu inte haft möjlighet att göra. Funktionen är dock snarlik oavsett vilken enhet du väljer att betala med.