https://www.mobil.se/nyheter/apple-pay-r-nu-lanserat-i-sverige
564193
Nyheter
Nu möjligt att betala med sin Iphone

Apple Pay är nu lanserat i Sverige

Precis som förhandsuppgifter gjort gällande så lanserade Apple idag sin betaltjänst Apple Pay på den svenska marknaden. Ett aningen begränsat antal aktörer finns med på banan från start, men givet Sveriges förhållandevis höga Iphone-penetration och fäbless för kontantlösa alternativ så lär sannolikt fler banker och butiker haka på inom kort.

Apple Pay lanserades redan för tre år sedan och finns från och med idag på 20 marknader i världen. Förenade Arabemiraten, Danmark, Finland och inte minst Sverige har nu nämligen lagts till på listan över länder där tjänsten rullats ut. På de marknader där Apple Pay lanserats hittills har det i de flesta fall gått förhållandevis bra, åtminstone om man jämför med andra kontaktlösa betaltjänster. Enligt uppgifter från butiker runt om i världen så ska en majoritet av de mobilköp som görs ske med just Apple Pay, även om det inte finns några officiella siffror att backa dessa påståenden med. 

Bygger på Wallet-appen

Apple Pay fungerar med alla Iphone-modeller från Iphone 6 och framåt samt Ipad Air 2, Ipad Mini 3, Ipad Mini 4 och alla Ipad Pro-modeller. Dessutom fungerar tjänsten med samtliga versioner av Apple Watch. Tjänsten är kopplad till appen Wallet som man använder för att registrera kortuppgifterna. Betalningen sker via NFC (Near Field Communication) och autentiseringen av köpet görs med fingeravtrycksläsare, alternativt via Face ID med kommande Iphone X. 

Få aktörer med från början

Det är inte jättemånga kreditinstitut och butikskedjor som har hoppat på tåget i Sverige ännu. På kortsidan är det Nordea och ST1 som fungerar  och bland de butiker som ska finnas med från starten har Pressbyrån, 7-Eleven och Elgiganten nämnts. Men infrastrukutren för att rulla ut Apple Pay till fler butiker finns redan på plats, då allt fler kontaktlösa betalterminaler installeras på köptställen. Finns bara NFC-stöd i terminalen finns möjligeheten att implementera stöd för Apple Pay också. Således lär vi med största sannolikhet se en snabb tillväxt av butikskedjor och banker som satsar på Apple Pay-stöd, inte minst med tanke på hur populära Apples mobila enheter är i Sverige. 

Ämnen