Nästa storsäljare?

Första titten: LG Nexus 5X

Vi har fått titta närmare på nya Nexus 5X som inom kort finns i svenska butiker.

Publicerad Uppdaterad

Det var LG som fick förtroendet av Google att göra den framgångsrika Nexus 5 och nu är det alltså dags igen. Precis som föregångaren är LG Nexus 5X först ut med nya Android och i det här fallet handlar det då så klart om 6.0 Marshmallow. Telefonen ska alltså vara anpassad för att på bästa sätt visa upp fördelarna med det nya systemet och det märker jag i praktiken så snart jag testat enhetens fingeravtrycksläsare. Faktum är att det är den bästa av de många jag testat. Jag tycker generellt att fingeravtrycksläsaren i Iphone är snabbare och ofta mer exakt än de olika som sitter i Androidtelefoner, men här får även Apple se sig slagna.

I LG Nexus 5X sitter fingeravtrycksläsaren på baksidan, strax under kameralinsen och när jag ska lära telefonen mitt fingeravtryck så tar det inte mer än 5-6 tryck innan den anser att vi är klara. Jag är lite skeptiskt till om det verkligen ska räcka, men när jag sedan testar att låsa upp enhet med mitt fingeravtryck fungerar det snabbt och problemfritt. Den är till och med väldigt förlåtande och jag behöver inte ens pricka helt rätt på läsaren på baksidan. Det räcker att en del av fingret är på plats.

Imponerar gör även den nya funktionen Now on Tap som är en del av 6.0 Marshmallow och som jag här får tillfälle at för första gången testa själv i praktiken. Now on Tap innebär att operativsystemet drar slutsatser av vad du gör och vad som visas i skärmen och gissar vad du vill fråga innan du gör det.

Får du ett sms med en fråga om ni ska ses klockan 19 på restaurang Blå porten kan Google både kolla upp menyn på restaurangen och din kalender klockan 19, baserat på bara det som står i meddelandet. Har du en webbsida uppe där en skådespelare nämns kan du med Now on Tap få fram vilka aktuella filmer skådespelaren i fråga medverkar i. Så långt i teorin alltså. I praktiken får jag på mitt första försök, istället för mer information om mobiler upp information om en känd klocka i Prag. Tekniken är alltså inte felfri, men när jag försöker igen går det bättre och för det mesta ger Now on Tap helt rätt resultat.

Kameran i Nexus 5X ska vara bättre än i någon tidigare Nexus-mobil, vilket i och för sig inte säger så mycket eftersom Nexus-mobiler haft påtagligt dåliga kameror jämfört med konkurrenterna. Exakt hur bra kameran i Nexus 5X är får vi så klart tillfälle att återkomma till när telefonen börjar säljas i november och vi får möjlighet att testa den.

Nexus 5 var en stor försäljningsframgång för LG när den kom och bolaget själva har stora förväntningar på den nya Nexus 5X. Med ett lite lägre pris än dagens flaggskepp kan den mycket väl bli en framgång.