Snabbare mobiler till lägre priser

Fyra nya Snapdragon-chipset lanserade

Qualcomms fyra senaste Snapdragonchipset heter 778G+, 695, 680 och 480+.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm har tillkännagivit fyra nya Snapdragonchipset. Två av dem är så lika sina föregångare att de fått ett plus efter namnet, vilket inte nödvändigtvis gör dem mindre intressanta.

Snapdragon 778G+ är förstås uppföljaren till Snapdragon 778. Vi har imponerats av “nästan toppmodell”-prestandan i de mobiler vi testat med föregångaren Snapdragon 778G, och nu har prestandan förbättrats ytterligare genom att klockfrekvensen ökat från 2,4 till 2,5 Ghz. Kanske viktigare då är att grafikprestandan ska ha bättrats på med 20 procent. I övrigt ska allt vara sig likt i detta chipset tillverkat i en 6-nanometersprocess. Enligt Qualcomm har Xiaomi uttryckt sitt intresse att använda detta chipset i kommande modeller.

Snapdragon 695 är en uppföljare till mellanprischipsetet Snapdragon 690, ett chipset som vi i Sverige främst sett i Sony Xperia 10 Mark 3 och Oneplus Nord N10. Jämfört med föregångaren har det nya chipsetet fått stöd för mmWave 5G, en teknik som svenska mobiloperatörer så här långt inte har satsat på. Chipsetet tillverkas i en 6-nanometersprocess jämfört med 8 nanometer för Snapdragon 690, vilket lär göra det mer strömsnålt. Beräkningsprestandan ska vara 15% högre än föregångaren och grafikprestandan 30 procent högre. Oppo står på qualcomms lista över kunder för detta chipset, vilket troligen beror på att det är vanligare med mmWave på deras marknader.

Snapdragon 680 är det enda lanserade chipsetet som saknar 5G, och man kan misstänka att det är ett av de sista rena 4G-chipseten. Liksom de andra chipseten är det tillverkat i en 6-nanometersprocess, men det har ingen direkt föregångare i Qualcomms produktportfölj. Det är troligen tänkt att ersätta Snapdragon 662, som vi senast såg i Moto G9 och Motorola Defy, men som är gjord i en 11 nanometersprocess. Processorkärnorna är Kryo 265 som troligen är uppgraderade versioner av de Kryo 260 som satt i Snapdragon 662, och grafikprocessorn är samma Adreno 610. Grafikprestandan lär därför inte vara imponerande, men i gengäld har bildbehandlingsprocessorn stöd för att kunna hantera tre samtidiga kameror, vilket är ovanligt utanför toppmodellerna i dag. Det klarar av att driva skärmar med upp till 90 Hz.

Snapdragon 480+ är förstås en uppgraderad snapdragon 480, qualcomms billigaste 5G-chipset, vilken vi sett i bland annat Moto G50 och de flesta av årets Nokia-mobiler. HMD Global som gör Nokiamobilerna har även anmält sitt intresse för snapdragon 480+.

Jämfört med föregångaren har Snapdragon 480+ har klockfrekvensen ökats från 2 GHz till 2,2 GHz, vilket borde ge en 10-procentig prestandaförbättring. Även grafikprestandan ska vara förbättrad. Till chipsetets fördelar hör att det klarar av att hantera skärmar med 120 Hz uppdateringsfrekvens och har ett brett stöd för 5G-frekvenser.

Qualcomm berättar inte när chipseten finns tillgängliga, men åtminstone plus-modellerna är troligen redo för leverans tämligen omgående och kan komma att dyka upp i mobiler som lanseras de närmsta månaderna.

Källa