Kör Tizen i stället för Android

Galaxy Gear 2 och Gear 2 Neo officiella

Gear 2 i olika färger tillsammans med Gear 2 Neo till höger.

Slimmare design och med eller utan kamera hör till nyheterna på nya Gerar 2.

Publicerad Uppdaterad

Samsung har nu offentliggjort de nya Galaxy-gear-klockorna som ryktena talat om, och det visar sig då att ryktena i stort sett stämde. Ja, det rör sig om två olika klockor, och ja, de kör Tizen som operativsystem i stället för Android (ryktet sade att det fanns två modeller med olika system).

Den mest uppenbara frågan är förstås varför man väljer att köra tizen i stället för Android, eller för den delen varför de första officiella komersiella Tizen-produkterna blev två klockor. Man kan misstänka att svaren heter batteritid och pengar. Uppenbart är att Samsung lyckats får Tizen att fungera med mindre batteriåtgång än Android. De nya klockorna har något mindre batteri än första generationens Galaxy Gear,  300 mAh mot 315 mAh. Ändå anger Samsung för de nya klockorna 2-3 dagars batteritid vid normal användning och upp till 6 dagar vid låg användning. För den första Gear är Samsungs officiella batteritid 25 timmar vid användning och 150 timmar standby. Till detta ska läggas att nya Gear fått en uppklockad processor, från enkärnig på 800 MHz till dubbelkärnig med 1 GHz. Sedan kan man tänka sig att man med Open Source-systemet Tizen spar en del pengar jämfört med Android.

Skärmen på de nya klockorna är densamma som på den första generationen, en 1,63-tums amoled med 320 x 320 pixlars upplösning. Däremot sitter kameran inte längre på armbandet utan direkt på klockan. På den billigare Gear 2 Neo sitter den inte alls, då denna saknar kamera. Detta är också huvudskillnaden mellan de två modellerna. Klockorna har också fått slimmat format. Sett till funktioner är den främsta nyheten att klockorna kan fungera som musikspelare på egen hand tillsammans med Bluetooth-headset.

Hur övergången till Tizen påverkar tillgången på appar är ännu okänt, Samsung lovar i alla fall ett ekosystem och kompabilitet med mer än ett dussin Samsungmobiler från start Andra tillverkares mobiler ser mer tveksamt ut.

Samsung anger inga priser på klockorna, men de ska börja säljas i april.

Källa

Skärm: 1.63” Super AMOLED (320 x 320)
Processor: 1.0 GHz Dual Core
OS: Tizen based wearable platform
Kamera: Gear 2 : 2.0 Megapixel Autofokus (1920x1080) Gear 2 Neo : Nej
Andra funktioner: Pulsmätare, stegräknare, motionsfunktioner, sömnmätare, musikspelare, fjärrkontroll
Färger: Gear 2 : Charcoal Black, Gold Brown och Wild Orange - Gear 2 Neo : Charcoal Black, Mocha Grey och Wild Orange
Tålighet: IP67
Minne: 512 MB RAM, 4 GB lagring
Mått: Gear 2 : 36,9 x 58,4x 10,0 mm, 68g Gear 2 Neo : 37,9 x 58,8 x 10,0mm, 55g
Batteri: 300mAh normalanvändning 2~3 dagar, låg användning upp till 6 dagar