Annons

Analytiker hävdar

”Galaxy Note 9 får fingeravtrycksläsare under skärmglaset”

Trots att många bedömare hävdar att fingeravtryckssensorer under skärmglaset aldrig kommer att få något större genomslag, så kommer nu uppgifter om att Samsung kommit långt med teknologin och planerar att implementera en dylik lösning i kommande Galaxy Note 9.

Publicerad Uppdaterad

Nej, fingeravtryckssensorer under skärmglaset har vi inte sett särskilt mycket av hittills. Förutom enstaka prototyper och begränsade upplagor av smartphones med funktionen så har de lyst med sin frånvaro. Och de få exempel som dykt upp har inte direkt övertygat. Teknologin har framför allt varit för långsam för att kunna ersätta den klassiska fingeravtryckssensorn. Dessutom tycks Apple ha vänt upp och ned på hela industrin med sin Truedepth-teknologi som mer eller mindre över en natt gjort ansiktsscanning i 3D till ”det nya svarta” i autentiseringsväg. Men Samsung kan eventuellt komma att gå mot strömmen med sitt kommande flaggskepp Galaxy Note 9. 

Kommit långt

Det är den ofta mycket välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo vid analysfirman KGI Securities som återigen är framme och hävdar att Galaxy Note 9 får en fingeravtrycksläsare under skärmglaset. Paradoxalt nog alltså samma person som mer eller mindre dödförklarat lösningen och i stället utropat just 3D-ansiktsscanning som morgondagens vinnare. Men flera underleverantörer ska enligt Kuos uppgifter nu slåss om att få uppdraget att tillverka fingeravtrycks-komponenterna till Galaxy Note 9. Enligt Kuo ska BeyondEyes och Samsung LSI ligga bäst till i förhandlingarna. Samsung ska ligga långt framme med utvecklingen av teknologin och prototyper ska redan ha tagits fram. 

Facit kommer nästa höst

Galaxy S9, som förväntas släppas redan i vinter, kommer av allt att döma inte att få någon dylik fingeravtryckssensor. Den nämns åtminstone inte i rapporten. Så den som vill veta huruvida Kuos förutspåelser stämmer eller inte får vackert vänta till nästa höst, då Note 9 förväntas offentliggöras. Samsung ska enligt obekräftade uppgifter ha försökt ta fram en fungerande fingeravtryckssensor för placering under skärmglaset redan med Galaxy S8, men man hann helt enkelt inte få klart tekniken. Det sägs att även Apple planerade en dylik lösning för Iphone X, men att man valde bort den efter att man misslyckats få tillfredställande resultat. 

Källa