Först ut

Galaxy S4 får TCO-märkning

Samsungs flaggskepp Galaxy S4 blir den första smarta telefonen att TCO-märkas.

Publicerad Uppdaterad

TCO känner kanske många igen från tiden då vi använde CRT-skärmar till våra datorer, då TCO-certifieringen bland annat användes för att guida användarna till skärmar med bättre färgåtergivning, minimalt elektrostatiskt fält och låg energikonsumtion.

Sedan vi gick över till platta datorskärmar har organisationens märkningar har en mindre roll i valet av skärmar, men nu börjar märkningen hitta andra områden.

Samsung har nämligen valt att certifiera flaggskeppet Galaxy S4 via TCOs certifieringsprocess för smarta telefoner, något som de är först ut med bland de stora mobiltillverkarna.

Andra krav

CRT-skärmarnas krav på strålning appliceras inte riktigt i den här produktklassen, utan här tilldelas telefonen certifiering efter något annorlunda kriterier. För att en telefon ska godkännas som en TCO Certified Smartphone krävs det bland annat att ett antal krav för ergonomi, miljötänkande och socialt ansvar under tillverkningsprocessen uppfylls.

Specifikt för smarta telefoner gäller det även att ytan inte ska slägga ifrån sig nickel, som kan framkalla allergiska reaktioner, att ett headset finns med i förpackningen, att batterierna är utbytbara och blyfria samt att utsöndringen av ftalater är minimerad.