Ändra slutartid

Galaxy S6 får RAW stöd

Med uppdateringen till Android 5.1.1 får Samsungs flaggskepp tillgång till RAW.

Publicerad Uppdaterad

Samsungs senaste flaggskepp börjar nu uppdateras till Android 5.1.1 i USA, rapporterar Sam. Även om uppdateringen ännu bara gäller på andra sidan jordklotet så finns det ändå små guldkorn som gör oss sugna på ett släpp av uppdateringen i Sverige. Bland annat så kommer den efterlängtade funktionen att kunna fota i RAW-format.

Tyvärr gäller inte det den förinstallerade appen för kameran. De som vill fota i RAW är istället tvungna att göra det via tredjeparts-appar som stödjer Lollipops Camera2 API. Det finns heller ingen information om ägare av telefonen kan förvänta sig att appen kommer att uppdateras för att stödja det i framtiden.

Uppdateringen kommer även med stöd för lägre ISO och manuell slutartid. Foton kan nu tas från ISO 50 till och med 8000 och slutartiden går att justera mellan 1/1.2 till 1/75580 för att justera ljusinsläppet. Hur användbart det är med den sistnämnda går att diskutera, bilderna bör bli ganska becksvarta i allt annat än extremt soliga dagar, men möjlighetenatt kunna få lite mer valfrihet i fotandet borde glädja fotoentusiasterna. Varför RAW inte fanns från början är fortfarande ett frågetecken men nu är det i alla fall här.

Om det här kommer att märkas i kvaliteten av de olika kamerasensorerna som finns i olika upplagor av Galaxy S6 är osäkert. Mobil har kontaktat Samsung Sverige för en kommentar om ett släpp av uppdateringen i Sverige och kommer att uppdatera artikeln efter ett svar har kommit.

Källa