Batteritiden kan diskuteras

Garmin släpper Apple Watch-utmanaren Venu

Den nya smartklockan har visats upp i samband med IFA-mässan i Berlin.

Publicerad Uppdaterad

Alla som tillverkar så kallad wearable tech har ett veritablet monster att tampas med i form av Apple Watch. Apples smarta klocka dominerar segmentet fullständigt och ska enligt de flesta prognoser fortsätta att göra det i åtminstone fyra-fem år till.

Men skam den som ger sig, och amerikanska Garmin ligger inte på latsidan när det handlar om att försöka utmana. I samband med IFA-mässan i Berlin har man nu visat upp en helt ny smartklocka kallad Venu, som är företagets första med en 1,2-tums AMOLED-skärm och vi har provat den på plats i montern på mässan. Skärmupplösningen ligger på hela 390 x 390 pixlar och skärmen skyddas av Cornings Gorilla Glass 3. Att prova en träningsklocka när klockan är fastbunden i en monter med ett säkerhetslås är så klart inte heltäckande, men kvaliteten känns i alla fall bra även om responsen i skärmen kunde vara kvickare.

Klockan gör ett förhållandevis stilrent och sobert visuellt intryck och är med sina 12,4 millmeter dessutom behagligt tunn. Och när det handlar om monitorering av hälsa så imponerar den onekligen med en hel flora funktioner. Det går bland annat att mäta andning, syresättning av blodet, stress och hjärtfrekvens. Klockan gör även anspråk på att kunna hålla koll på vätskenivå och menscykler. 

På träningssidan är det – som alltid när det gäller Garmins produkter – späckat med träningsformer som den kan hålla koll på och jämfört med Apple Watch finns här ett tydligare träningsfokus. Klockan erbjuder animerade trärningsprogram för allt från kardiovaskulära aktiviteter till styrketräningsövningar, yoga och pilates. På den mer renodlade smartklockenivån så kan klockan visa meddelanden och notifieringar, styra uppspelning från Spotify, Deezer och Amazon Music samt användas för kontaktlösa betalningar via Garmins egna lösning Garmin Pay.

Batteritiden är däremot något som går att diskutera en smula. Enligt Garmin ska Venu klara upp till fem dagars drift i smartwatchläge, men har man både GPS och musik aktiverat så faller den siffran till sex timmar. Fortfarande bättre än Apple Watch, men ändå inte direkt imponerande. Klockan släpps i september, men på vilka marknader har ännu inte avslöjats. I USA ska den kosta från 400 dollar. 

Källa