https://www.mobil.se/nyheter/garmin-uppdaterar-forerunner-slapper-fem-nya-smarta-traningsklockor
566966
Nyheter
Från amatör till elitatlet

Garmin uppdaterar Forerunner – släpper fem nya smarta träningsklockor

När Garmin nu uppdaterar sin Forerunner-serie av klockor gör man det med besked. Utöver träningskoll så klarar flera av klockorna även en hel del annat, som musik offline via Spotify.

Garmins nya Forerunner-serie av smarta träningsklockor kostar från 2 200 kronor upp till 8 400 kronor och ska passa för många olika typer av löpare. Det gäller för löpare som ska komma igång med sin träning och kanske tränar för sitt första lopp upp till den som tränar på elitnivå.

Gemensamt för alla klockor är att de har gps och pulsmätning, visar aviseringar från din mobil samt ger dig möjlighet att dela din position i realtid om du till exempel är på väg hem en sen kväll och vill känna dig lite säkrare.

De fem klockor som Garmin lanserar och som finns att köpa redan nu är Forerunner 45, Forerunner 45S, Forerunner 245, Forerunner 245 Music och Forerunner 945 där den senare riktar sig främst till eliten och även finns i ett triathlon-paket.

För nybörjaren

Forerunner 45 och Forerunner 45S är för den som vill komma igång med sin och de båda modellerna skiljer sig åt genom att Forerunner 45 är lite större med en diameter på 42 millimeter medan 45S är mindre med 39 millimeter i diameter på urtavlan. Utöver en rad olika träningsformer som klockorna kan hålla koll på kan de även bäras dygnet runt och därmed ha koll även på dagliga steg och sömnkvalitet. Batteritiden är 7 dagar i smartklockeläge och upp till 13 timmar i gps-läge med träningsfunktioner. Priset på Garmin Forerunner 45 är alltså 2200 kronor. Värt att poängtera är att de här två klockorna saknar möjlighet att köra Spotify eller att ladda in musik på annat sätt.

Två för den mer avancerade atleten

Forerunner 245 och Forerunner 245 Music skiljer sig åt, som namnet antyder, genom att den senare låter dig lagra upp till 500 låtar i klockan och du kan synkronisera spellistor från antingen Spotify eller musiktjänsten Deezer. Klockorna erbjuder även mer avancerade träningsfunktioner och kan upplysa dig om till exempel VO2 max-värde som är ett mått på din syreupptagningsförmåga. Med de här två klockorna finns även möjlighet att ansluta tillbehör som pulsband och få ytterligare löpdata direkt i klockan. Liksom de båda enklare klockorna har Forerunner 245 och 245 Music 7 dagars batteritid i smartklockeläge men upp till 24 timmar i GPS-läge och upp till 6 timmar i GPS-läge med musik. Prislappen på Forerunner 245 är 3 300 kronor och på musikversionen 3 800 kronor.

För triathleter och eliten

Den dyraste och mest avancerade av de nya klockorna är Forerunner 945 som låter dig synkronisera upp till 1000 låtar från Spotify. Det är den enda av klockorna som ger dig tillgång till Garmin Pay och givetvis har den även de mest avancerade träningsfunktionerna. I Forerunner 945 finns till exempel kartor som kan guida dig. Bland övriga träningsfunktioner finns en ny typ av analys av träningsbelastning där klockan sorterar in de senaste träningspassen baserat på aktivitet och intensitet. Givetvis har den även träningsfunktionerna de enklare klockorna har och dessutom fler träningsformer, bland dessa skidåkning, vandring och yoga. Forerunner 945 kostar 6 700 kronor eller 8 400 kronor om du väljer triathlonpaketet med ett svart och ett blått silikonarmband. Batteritiden på Garmin Forerunner 945 är två veckor i smartklockeläge, upp till 36 timmar i GPS-läge och upp till 10 timmar i GPS-läge med musik.