Tar sig in i ditt hem

Google-ägda Nest köper Revolv

Startupet kan göra Google marknadsledande inom smarta hem.

Publicerad Uppdaterad

Nest, mest känt för sina uppkopplade termostater och brandvarnare, har köpt smarta hem-startupet Revolv. Det meddelade Nest, utan att avslöja prislappen, på fredagen.

Revolv, som utvecklat en hubb som låter uppkopplade prylar från olika tillverkare kommunicera och en tillhörande app med vilken de kan styras, avslutar därmed produktionen av sina produkter. Istället kommer Revolv att utveckla Nests öppna API-plattform “Works With Nest”, vilken låter tredjeparts-produkter att integreras med Nest. 

– Det handlar inte om att förvandla Works With Nest till en affärsverksamhet. Det handlar om att bygga upp plattformen så att andra människor kan bygga sin affärsverksamhet på den. Vi kommer att sälja våra Nest-produkter som en del av ett rikare ekosystem, säger Matt Rogers, medgrundare till Nest, till The Verge.

Revolv är Nest andra förvärv efter att bolaget själv köptes upp av Google i januari. Så sent som i juni köpte man hemövervakningsföretaget Dropcam för 555 miljoner dollar

Bli det smarta hemmets Android
Det är tydligt att Google menar allvar med sin satsning på smarta hem, vilket man inte är ensam om. Även om smarta hem ännu inte slagit igenom på bred front så har mobilbranschen redan tagit sitt krig om marknadsandelar till just hemmet. I augusti köpte Samsung smarta hem-företaget Smartthings och Apple har med sitt Homekit börjat bygga upp sitt eget smarta hem-ekosystem. Att skapa en smarta hem-plattform med en marknadsandel liknande den Android har som operativsystem hägrar.

Tack vare att Revolv redan påbörjat utvecklingen av Works With Nest-plattformen kunde Nest i fredags även annonsera fem nya partners, bland dessa smartwatch-tillverkaren Pebble och röststyrnings-plattformen Ivee. Om Revolvs fortsatta arbete kan fortsätta locka utvecklare och tillverkare så har Google ett rejält försprång i kampen om att styra ditt hem.

MOBILIZE YOUR BUSINESS
Hör Electrolux berätta om sin satsning på smarta hem på Mobilbusiness heldagskonferens Mobilize Your Business. Säkra din plats redan i dag – köp biljett här.