Raw-format på väg

Google arbetar för bättre Android-kameror

Som en del i systemets grundstöd finns nu funktioner för foto i raw-format samt seriebildtagning inbyggt i Android.

Publicerad Uppdaterad

Hur bra den bild du tar blir beror till stor del på hur sensor och lins i telefonen ser ut, men mycket kan faktiskt göras även på mjukvarusidan. En telefon som redan gått ut i butik kan alltså få en bättre kamera bara genom att en uppdaterad programvara laddas in. I ett uttalande till Cnet har nu Google bekräftat rykten som cirkulerat om just stöd för raw-format och seriebildstagning. Det handlar om mjukvarans HAL (hardware abstraction layer) som kommunicerar direkt med telefonens hårdvara.

– Den senaste versionen av Androids kamera-HAL stödjer nu både raw-format och seriebildstagning (burst mode) och i framtida versioner av vårat utvecklargränssnitt (API) kommer vi göra fler funktioner tillgängliga för utvecklare, säger Gina Scigliano på Google till Cnet. 

Premiär i Nexus 5
Seriebildstagning ingår redan i HDR-funktionen i Nexus 5 men när Google gör funktionen tillgänglig även för utvecklare av kameraappar utöver den i Nexus 5 kan funktionerna alltså användas även i andra appar. Det enda man på Google vill säga om detta är att det blir i en framtida lansering och man säger inget om när den kan tänkas inträffa.

Fotografering i raw-format är traditionellt bara tillgängligt på mer avancerade systemkameror och låter användaren få större kontroll över val i bildbehandlingen. Nokia har tidigare berättat att deras Lumia 1020 ska få raw-funktion och att Nokia Lumia 1520 har det redan när den levereras.

Källa