Nu är det 64 som gäller

Google bekräftar att man har dumpat 32-bitars-stöd i Android

Appar utvecklade för 32-bitars Android är historia.

Publicerad Uppdaterad

I samband med lanseringen av Google Pixel 7 dök det även upp information om att mobilerna inte kunde köra appar utvecklade för 32-bitars Android. Det är produktchefen Serban Constantinescu som i en utvecklarblogg konstaterar att Pixel 7 och Pixel 7 Pro är de första Android-mobilerna som endast stöder 64-bitarsappar. Constantinescu konstater bara att tack vare att operativsystemet inte längre har stöd för 32-bitars kod minskar minnesanvändningen samt att prestandan och säkerheten förbättras. 

Genom att man har plockat bort stödet för 32-bitars kod sparar man dessutom upp till 150 megabyte utrymme på mobilen, utrymme som användes avsett om man använde 32-bitars appar eller ej. Det medför också att testtiden för uppdateringar blir upp till 50 procent kortare eftersom det är ungefär hälften så mycket som behöver testas.

Google introducerade stöd för 64-bitar 2014, meddelade policyändringar 2017 och började kräva stöd för det från och med 2019. Den här förändringen i och med Pixel 7-modellerna är det första konkreta steget för att fasa ur 32-bitar, men man poängterar att det tills vidare kommer att finnas fortsatt stöd för 32-bitar i Android Go, Android TV och Android Wear.

Källa