https://www.mobil.se/nyheter/google-borjar-med-licensavgifter-for-sina-appar-pa-enheter-i-europa
566056
Nyheter
Efter EU:s rekordböter

Google börjar med licensavgifter för sina appar på enheter i Europa

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2018-10-17_kl._05.55.55.png?itok=Dn6CP_ys', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2018-10-17_kl._05.55.55.png?itok=809IORbl', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2018-10-17_kl._05.55.55.png', w: 918, h: 544, title: ' ' },]
Android-tillverkare som vill sälja sina telefoner och surfplattor på den europeiska marknaden kommer att få betala en licensieringsavgift från och med nu. Det är Googles svar på de rekordböter som EU tidigare i år gav Google för att man anses utnyttja sin ställning med Android.

EU-kommissionen slog tidigare i år ned på Google för att man skickar med sina egna appar med Android, något som man menar inte rimmar med konkurrenslagstiftningen. Det är den täta kopplingen mellan exempelvis webbläsaren Chrome och Android som man anmärkt på. Resultatet blev en rekordstor bot på 4,3 miljarder euro. Google kommer att överklaga kommissionens beslut, men under tiden så löser man det hela på ett annat sätt. 

Tillverkarna får betala

Google inför nu nämligen en licensavgift för flera av de appar som med åren kommit att betraktas som näst intill en del av Android. Det handlar om appar som Chrome, Google Maps, Gmail, Drive och till och med Playbutiks-appen. Google poängterar att Android även fortsättningsvis ska vara ett open source-projekt, men att tillverkarna helt enkelt få finna sig i att licensiera ett programpaket med de klassiska apparna. Det är i nuläget oklart vilka belopp det kommer att handla om.