https://www.mobil.se/nyheter/google-chef-pixel-3-telefonerna-far-gestbaserad-styrning-som-standard
565673
Nyheter
Oklart om klassiska knappar blir ett alternativ

Google-chef: ”Pixel 3-telefonerna får gestbaserad styrning som standard”

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2018-08-07_kl._14.32.57.png?itok=EQyiiAmC', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2018-08-07_kl._14.32.57.png?itok=jMmV5z5h', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2018-08-07_kl._14.32.57.png', w: 734, h: 396, title: ' ' },]
Google har med Android Pie lanserat ett nytt system för gestbaserad styrning, som går att välja som alternativ till de klassiska knappar som funnits på Android-enheter sedan långt tillbaka. Men med de nya Pixel 3-enheterna kommer den gestbaserade styrningen att vara standard, enligt Googles UX-chef EK Chung.

Android Pie kommer med möjligheten att styra och navigera i telefonens gränssnitt med hjälp av svepgester snarare än via de klassiska knapparna i nederkanten av skärmen. Det hela fungerar i stil med hur Apple har valt att göra med Iphone X, som saknar den för Iphone klassiska hem-knappen. Funktionen är i nuläget avaktiverad som standardinställning, men kan slås på manuellt. När det gäller de kommande Pixel 3-enheterna ska däremot den gestbaserade styrningen  vara standard. Det avslöjar Googles UX-chef EK Chung i en färsk intervju, där han också påpekar att nya användare tenderar att bli förvirrade av Android-knapparna. 

Detaljer oklara

Vad som inte framgår är huruvida Pixel 3-användarna kommer att kunna välja de klassiska navigationsknapparna manuellt, om man föredrar det framför geststyrningen. De nya Pixel 3-telefonerna förväntas presenteras den 4 oktober i år, och möjligen får vi inte veta hur det ligger till med den saken förrän då. Tester som Google genomfört har dock visat att användarna i huvudsak är positivt inställda till gestbaserad styrning och att de flesta lyckats lära sig hantera den nya navigeringen väldigt snabbt.