Datainsamling

Google gömde möjligheter att begränsa datainsamling

Att inte kunna samla in tillräckligt med data är ett problem för företag som Google. I nya dokument framgår det hur de arbetade för att göra det svårare för användare att begränsa möjligheten till datainsamling.

Publicerad Uppdaterad

Ocensurerade dokument har kommit ut i samband med att delstatsåklagaren i Arizona har stämt Google på grund av deras datainsamlingsmetoder. Dokumenten visar hur Google har arbetat för att försöka göra det svårare för användare att hålla bland annat sin platsdata privat. 

Bland annat har Jack Menzel, som tidigare var chef över Google Maps sagt i ett vittnesmål att det enda sättet för en privatperson att hindra Google från att veta var du bor och arbetar är att aktivt sätta andra adresser för dessa platser.

Enligt dokumenten använder Google ett flertal källor för att samla platsdata om användarna, bland annat wifi och tredjepartsappar som inte har med Google att göra. Detta genom att tvinga användarna att dela sin data för att kunna använda apparna eller ens kunna koppla upp sig mot ett wifi. 

När en ny version av Googles operativsystem Android testades, där möjligheterna att minska delningen av sina data blev lättare att hitta, sågs det som ett problem av Google. Varför då? Jo, för att användarna började använda de här funktionerna. Det ska, enligt dokumenten, ha lett till att Google försökte gräva ner de här inställningarna djupare ner i menyerna. Google ska också ha försökt påverka mobiltillverkare för att göra detsamma, det vill säga göra det svårare för slutanvändaren att stänga av eller begränsa datainsamlingen. 

Vare sig LG, som var en av de tillverkare som ska ha pressats av Google, eller Google själva ville uttala sig i frågan när tidningen Insider frågade dem om det. 

Källa