Kan innebära både bu och bä för utvecklarna

Google gör om betygssystemet i Playbutiken

Google väljer nu att göra om betygssystemet för Androidappar i Playbutiken, något som kan innebära både för- och nackdelar för utvecklarna.

Publicerad Uppdaterad

Betygssättningen av appar i Googles Playbutik har varit föremål för debatt vid flera tillfällen. En av många synpunkter som både användare och utvecklare haft är att apparnas betyg baseras på samtliga versioner av en app, snarare än bara den senaste. Det här kan förstås vara problematiskt om en tidig version av en app varit usel, för att med senare utgåvor ha blivit avsevärt bättre men ändå får dras med ett gammalt betyg som ger fel intryck. Och nu väljer Google att göra om i sitt betygssystem. Men till skillnad från Apple så kommer man inte att låta utvecklarna själva välja om det är den senaste eller samtliga versioners betyg som ska synas, utan man viktar istället om så att betygen från den senaste versionen för större genomslag. ”Ni sa att ni vill ha betyg baserade på hur era appar är idag, och inte hur de var för flera år sedan, och vi håller med” sade Googlechefen Milena Nikolic i samband med att förändringen presenterades på utvecklarkonferensen I/O. 

En annan aspekt av det hela är förstås att appar som från början var riktigt bra, men som inte uppdaterats särskilt bra kommer att avslöjas genom att de får ett sämre betyg. För användarna dröjer det till augusti innan de här förändringarna blir synliga i Playbutiken. Men för utvecklarna har Google redan nu gjort det möjligt att gå in och titta på hur den nya viktningen av betygen påverkar deras appar. 

Källa