Hangouts Meet och Hangouts Chat

Google Hangouts delar upp chatt och video

Om ni bara inte kan få nog av nya kommunikationstjänster från Google har ni två till här.

Publicerad Uppdaterad

När Google för något år sedan lanserade chatt-appen Allo och videosamtalsappen Duo var vi många som höjde på ögonbrynen. För det första hade ju Goolgle redan appen Hangouts, som klarade av bägge funktionerna, och dessutom ersatte den i sin tur Gtalk, som ersatte Google Talk, som ersatte, ja... Det är helt enkelt som att Google bara inte kan låta bli att släppa nya kommunikationstjänster, oavsett om de gör exakt samma sak som den förra eller ej.

Vad gäller Hangouts kommenterade Google att man skulle rikta den tjänsten mer mot företagsanvändare, där den var mest använd. Det första konkreta resultatet av detta ser vi nu, givetvis i form av två nya kommunikationstjänster som duplicerar funktioner som redan finns i Googles befintliga tjänsteutbud.

Hangouts Meet är en plattform för videokonferenser baserad på Hangouts videosamtalsfunktion. Här har man lagt fokus på att göra tjänsten så lättanvänd som möjligt med få inställningar och funktioner för att undvika krångel. Jo, Google har sedan tidigare Google Meet som gör ungefär samma sak.

Hangouts Chatt å sin sida fokuserar på textmeddelanden. Tanken här är att varje chatt ska vara ett projekt för folk som arbetar i grupp, med trådade konversationer och tätt integration med Google Calendar och dokument i Google Drive. Troligen vill man skapa en konkurrent till Slack och Microsoft Teams.

På klassiskt Google-vis kommer dagens Hangouts att fortsätta att existera parallellt. Meet finns tillgängligt i dag för användare av Googles G-suite för företag, på dator, eller som app till Android eller Ios. Chat kommer däremot senare.

Källa