Nedlagt projekt

Google Here: nedlagd Ibeacons-konkurrent

Nya rapporter tyder på att Google hade en konkurrent till Ibeacons på gång.

Publicerad Uppdaterad

Apples Ibeacons är en Bluetooth-kopplad teknik som gör att du med en Iphone kan ta emot exempelvis olika erbjudanden inne i en affär. Med den korta räckvidden hos Bluetooth är det tänkt att telefonen ska blippa till på väldigt nära avstånd, exempelvis när du går förbi en avdelning inne på ett köpcenter. Tekniken har väl inte implementerats enormt mycket i Sverige, men på sina ställen i världen lever den ändå lite av sitt eget liv.

Nu verkar det som att Google, eller Alphabet som de heter numera,  hade ett liknande projekt på gång kallat Google Here. Alphabets VD Larry Page ska dock valt att avsluta prjektet enligt en artikel i Fortune. Anledningen ska ha varit att Google Here kändes allt för snokande i användarens privatliv, till största del eftersom det inte var Bluetooth som användes, utan Google Maps. 

Tjänsten skulle känna av om du exempelvis befann dig i en butik, då ditt kundkort skulle komma upp i mobilen, eller att tågbiljetten dyker upp om du är på tågstationen.

Liknande funktioner finns i dagsläget i Google Now, men om Google Here hade fullbordats och lanserat hade det ändå fungerat på ett lite annorlunda sätt.

Irriterande med övervakningskänsla eller något som du skulle gillat? Kommentarsfältet är ditt.