Sopor i systemet

Google kan ge kommande Android 12 en papperskorg

Enligt detaljer i en outgiven version av Android 12 kan Google vara på väg att skapa en papperskorg som är mer tillgänglig för användaren i kommande Android.

Publicerad Uppdaterad

Likt de flesta operativsystem för datorer har Android, sedan version 11, en Papperskorg där man kan välja att slänga filer och dokument som då går att ta tillbaka istället för att de raderas permanent.  För att kunna använda funktionen i Android 11 måste apparna använda sig av en API kallad MediaStore API, så det är bara via appar som använder denna API som papperskorgsfunktionen finns. 

I Android 12 verkar det nu som om papperskorgsfunktionen kan komma att dyka upp som en mer överskådlig funktion, det vill säga att du som användare kommer att kunna se vilka filer som ligger i Papperskorgen. Det ser också ut som om funktionen kan komma att bli mer appöverskridande, det vill säga att du kan gå till Papperskorgen direkt och se vilka filer som ligger där, från alla de appar som du slängt filer från. Det ser också ut som om det kommer att gå att tömma Papperskorgen från den här ingången, men det är mer tveksamt om det kommer att gå att återställa det du slängt därifrån. 

Enligt XDA, som är de som hittat funktionen i en inofficiell version av Android 12, verkar det inte som om Google kommer att skapa en dedikerad Papperskorg, som finns i våra datorer, utan filerna kommer fortfarande att ligga hos de olika apparna. Och apparna som vill ha den här funktionen måste fortsättningsvis också använda sig av MediaStore API, vilket gör att en del appar fortfarande bara kommer att ha "radera" som alternativ, vilket gör att du inte kan återskapa filerna. 

Det här är alltså saker man hittat i en tidig, olanserad Android 12-version, så huruvida det faktiskt är något som dyker upp framöver återstår att se.

Källa