Annons

Google stuvar om på streamingsidan

Google lanserar nya Spotify-utmanaren Youtube Music – även i Sverige

Googles aningen fragmenterade utbud när det gäller musikstreaming stramas nu upp och konsolideras en smula. Resultatet är en ny Spotify-utmanare kallad Youtube Music, som kombinerar Google Play Music med musikvideoklipp från Youtube och en del av funktionerna från Youtube Red. Den nya tjänsten släpps även i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Den 22 maj, det vill säga på tisdag nästa vecka, är det dags för Google att ta ett nytt grepp på det här med musikstreaming. Då lanseras IT-jättens nya streamingtjänst Youtube Music. Företagets nuvarande tjänst Google Play Music har haft det hopplöst svårt att konkurrera med primärt svenska Spotify och Apple Music, men även hamnat bakom Amazon Music. Att en större förändring skulle ske var därmed väntat, och lösningen blev till slut ett slags kombination av Google Play Music och musikvideoutbudet från Youtube. Den nya tjänsten lanseras initialt i USA, Australien, Nya Zeeland, Mexiko och Sydkorea. Men efterhand kommer även vi i Sverige att få tillgång till tjänsten tillsammans med Österrike, Kanada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Norge, Ryssland, Spanien, Schweiz och Storbritannien. Priset landar på 9,99 dollar i USA, vilket också är priset på Google Play Music idag, en tjänst som kostar 99 kronor i månaden i Sverige. Man kommer även att erbjuda en annonsbaserad gratisvariant, som bland annat saknar möjligheten att lyssna offline. Det senare får betraktas som en tydlig konkurrent till Spotifys gratisabonnemang. 

Google Play Music trummar på

Google Play Music upphör inte att fungera på grund av lanseringen av Youtube Music. Abonnenterna kommer däremot att få Youtube Music som en del av sitt befintliga abonnemang. Det har på förhand uttryckts en hel del oro kring vad som kommmer att hända med den musik som användarna laddat upp till Google Play Music (en av få unika möjligheter som Google Play Music erbjuder), men åtminstone initialt ska ingenting påverkas, enligt Google. Hur det blir i framtiden återstår däremot att se. Möjligen har Google tänkt fasa ut Google Play Music på sikt, något som skulle förklara att man ger tjänstens abonnenter automatisk tillgång till Youtube Music. Tjänsten Youtube Red – som till skillnad från Youtube Music inte bara är begränsad till musikvideoklipp – får det nya namnet Youtube Premium och priset höjs samtidigt med 2 dollar. Youtube Red finns i nuläget inte i Sverige, och det finns inga uppgifter om att den saken skulle komma att ändras i och med namnbytet.

Källa