Tuff-tuff-tuff

Google Maps ska varna för järnväg

Sökjätten håller på att utveckla ett system för att varna när du kommer nära en järnväg.

Publicerad Uppdaterad

Google har nu ingått i ett samarbete med Federal Railroad Administration (FRA) som gäller Google Maps. Företaget får tillgång till information om alla järnvägskorsningar i USA, även de på privat mark, och detta ska vara första steget till ett varningssystem för att undvika olyckor i järnvägstrafiken. Rapporten kommer från The New York Times och det hela ska bli officiellt på måndag.

Enligt FRA dör det sammanlagt cirka 270 personer i USA per år vid olyckor i anslutning till järnvägskorsningar. För att motarbeta olyckorna så ingår företaget nu alltså ett samarbete med Google och har kontaktat andra företag med karttjänster också, bland annat Apple. Vi har inte hört något om att Trafikverket har kontaktat företagen angående liknande tjänster i Sverige.

Tekniken skulle kunna komma väl till pass när företaget släpper lös allt fler automatiserade bilar på gatorna. Skulle företaget få tillgång till live-data från trafiken kanske du skulle kunna få varningar för exempelvis ankommande tåg vid en kommande korsning.

Är du intresserad av hur GPS-enheter och dess akrtor hittar rätt väg kan du läsa vårt stora reportage om hur just det fungerar och vad som kan bli nästa steg. Reportaget "Så hittar din mobil rätt väg" hittar du här.