Vikbara telefoner och surfplattor

Google presenterar Android 12L – Anpassat för större skärmar

Nu ska Android bli bättre på större skärmar, vikbara telefoner och surfplattor.

Publicerad Uppdaterad

På evenemanget Android Dev Summit har Google presenterat det de kallar för Android 12L. Det är en form av utbyggnad av Android 12 med funktioner som ska göra operativsystemet bättre lämpat för större skärmar, främst vikbara telefoner och surfplattor. Det inkluderar bland annat en anpassad version av gränssnittet som ska utnyttja det större formatet effektivare, kraftfullare och mer intuitiv hantering av multitasking med fler än en app på skärmen samtidigt, och förbättrad kompatibilitet att visa vanliga appar på större skärmar. På skärmar som överskrider en viss storlek kommer operativsystemet i landskapsläge automatiskt att erbjuda en ny layout med två kolumner för att presentera mer information på ett effektivt vis.

Avsikten är att släppa Android 12L tidigt nästa år, vilket enligt Google ska vara i lagom tid för det man kallar för nästa våg av surfplattor och vikbara enheter med Android 12.

Faktum är att Android 3.0 Honeycomb, släppt 2011, för tio år sedan, var den första versionen specifikt anpassat för större skärmar, då framförallt surfplattor. Sedan dess har det dock inte hänt så mycket med Googles anpassning av systemet just för större skärmar, kanske en anledning till att Apples Ipad har en så dominerande ställning in om surfplattor.

Källa