Godis

Google presenterar Chromecast 2

Uppdaterat inre och ny, kul design är ledorden för nya Chromecast. Och musik såklart.

Publicerad Uppdaterad

Då Chromecast inte är en renodlad mediaspelare utan mer en brygga mellan din TV och telefon är det inte alltid ett koncept som är speciellt enkelt att förklara för alla. Men med en prislapp på strax över 300 kronor är den ändå billig nog för att det ska vara värt att testa för många, vilket har lett till att Google sålt 20 miljoner exemplar av enheten.


Nu är Chromecast 2 här, med en ny rund design och fler färgval som får den att påminna om någon slags karamell. HDMI-kabeln är böjbar numera för att ge lite större monteringsmöjligheter och för att kunna böja bort den en aning från din TV för att undvika störningar. På insidan återfinns nytt stöd för wifi-standarden 802.11ac samt frekvensbandet 5 gigahertz. Enheten har även tre antenner inuti sig istället för en för att ge bättre mottagning.

Mjukvaran störst
Men även om Chromecast 2, som börjar säljas på vissa marknader redan idag för samma pris som sin föregångare, är en nyhet i sig så är det mjukvaran som är det intressanta.

På samma sätt som Apples nya Apple TV klarar Chromecast-appen av att söka efter innehåll åt dig inuti appar för att du inte ska behöva gå in i varje enskild och rota efter det du vill se. Samtidigt läggs funktionen Fast Play till, som innebär att Google föreslår och i vissa fall förhandsladdar material som tjänsten tror att du skulle vilja titta på. Chromecast Audio För dig som bara vill strömma musik då? Där introducerar Google Chromecast Audio. Även den enheten går loss på dryga 300 kronor och delar designen med sin videobroder. Du pluggar in enheten till en befintlig stereo som inte är uppkopplad för att göra den just uppkopplad, lite som olika Bluetooth-enheter gjort tidigare. Precis som vanliga Chromecast agerar den här enheten bara brygga, medan du sköter strömmandet genom din telefon eller platta. Googles egen Play Music, Spotify, Pandora och Rdio är först ut med stöd för enheten.

En kul extradetalj är att du har stöd för multirumsljud om du skaffar flera Chromecast Audio-enheter och helt enkelt kan synka ljudet mellan olika rum i huset.